Cellolyd i Lofoten 5 år!

]4.-7. august 2016 feirer Cellolyd i Lofoten 5 år som festival, og endelig er programmet klart!  Popartisten Ingrid Olava og flere av Norges fremste klassiske musikere blir med på feiringen.

Det blir en ekte “trådløs” konsert når den populære artisten Ingrid Olava skal traktere Reine kirkes Steinway-flygel og backes av et band bestående kun av celloer. Ingrid Olava er kjent for sin sterke tilstedeværelse på scenen, og med hennes unike og personlige stemme akkompagnert av celloband ligger det an til et høydepunkt i festivalens pophistorie.

Nye cellotoner på gamle trakter

Slagere i ny drakt blir det også på Den offisielle åpningen av festivalen når det inviteres til gratiskonsert på Reine sykehjem. Her kan beboere og øvrig publikum oppleve et knippe av kjente norske melodier og slagere fra 60-tallet som for anledningen er arrangert for cello-ensemble.

Hyllest til havet

Selve jubileumskonserten blir i Flakstad, nærmere bestemt i Trandamperiet i Nusfjord. Konserten blir en hyllest til havet med stykker som på ulike måter er relatert til hav, vann eller fisk. I autentiske lokaler blir konserten et spennende møte mellom lokal kulturhistorie og europeisk klassisk musikk, fremført av et orkester på 8 celli. Nye cellister i årets ensemble er Audun Sandvik (Kringkastingsorkesteret), Øyvind Gimse (Trondheimsolistene) og Synnøve Volden (frilans cellist og leder av Hadsel live). Mezzosopran Tone Kummervold, som til daglig jobber ved Den norske Opera og Ballett skal være solist i Edward Elgars symfoniske sanger “Sea pictures”, og publikum får høre annen havmusikk av bl.a. Franz Schubert og Georg Friedrich Händel.

Kammerkonsert og cellopub

Solocellist i Kringkastingsorkesteret, Audun Sandvik, har sammen med pianist Sveinung Bjelland nylig spilt inn en CD med musikk av Rachmaninov og Shostakovich. I Reine kirke kan de to oppleves live i to stort anlagte sonater for cello og piano. Tradisjonen tro blir det også Cellopub, som i år gjør comeback på Maren Anna restaurant på Sørvågen.

Urfremføring og kortreiste musikere

Cellolyd har i år en betydelig andel “kortreiste” musikere, og vi er stolte over å vise fram noen av landsdelens beste instrumentalister og scenekunstnere! Fra Lofoten medvirker akkordeonist Rune Larsen, som til daglig er lærer på trekkspill i Vestvågøy kulturskole. Han skal være med på urfremføringen av et bestillingsverk av komponist Lars Skoglund, som opprinnelig er fra Hamarøy. På samme konsert får publikum stifte bekjentskap med en ny duo fra landsdelen, nemlig “Mean Steel”. Duoen består av saxofonist Ola Rokkones fra Tromsø og cellist Hans Urban Andersson, som til daglig jobber i MiN-ensemblet i Narvik.

Lokalt Teatersamarbeid

30. og 31. juli tjuvstarter festivalen med et samarbeidsprosjekt med Eilertsen & Granados teaterkompani og deres sommerprogram i Stamsund. “Imagine a spot, Cello Edition” vises både i Stamsund og på Reine idrettshus. Helgen etter avsluttes festivalen med teater for barn på Lysbøen på Ramberg, hvor forestillingen “Pantomime og cellolyd” vises.