Program 2014

Ylajali

Foto: Hilde Marie Kvalheim
Foto: Hilde Marie Kvalheim

Fredag 8.august- søndag 10.august, Sørvågen Kino

12.00-18.00

En danser i blå kjole og fire cellister i vannkanten på Rambergstranda i strålende sol ble kanskje det vakreste og mest fotograferte motivet fra Cellolyd 2013. Under årets festival stiller Hilde Marie Kvalheim ut seks fotografier fra forestillingen, som det også vil være mulig å kjøpe kopier av. Utstillingen har fått navnet "Ylajali", og vil henge på Galleri Innersia i Kabelvåg fra 18.juli før den flyttes til Sørvågen Kino under festivalen.

Lyd av Lofoten

Fredag 8.august kl 12:00, Å sentrum

Gratis

Vi markerer åpningen av årets festival med historisk musikk i historiske omgivelser. Brita Falch Leutert arrangerte 3 folketoner fra Lofoten til festivalen i 2012, og på Å får du et gjenhør med de flotte slåttene midt mellom naust og rorbuer. Kanskje ble nettopp denne musikken spilt her i forbindelse med dans eller bryllup allerede på 1800-tallet?

OBS: Parkering på parkeringsplass etter tunnelen, gangvei ned til sentrum.

Tonje Unstad med celloband

Fredag 08.08.14 kl 18:00, Sørvågen Kino
Bill: 200/150/50

Tonje Unstad, foto: Ingun A. Mæhlum
Tonje Unstad, foto: Ingun A. Mæhlum

Cellolyd presenterer for første gang en konsert spesielt rettet mot barn og unge, og vi er spesielt glade for å kunne presentere en ekte nordnorsk visesanger! Tonje Unstad fikk Spellemannspris for beste barneplate med utgivelsen "Mygga og flua" i 2011, og hun har trollbundet store og små over hele landet med sine gode låter og underfundige tekster. Spellemannspris fikk hun også for utgivelsen "Æ ror aleina" fra 2009, og på Cellolyd får du høre et utvalg av Tonjes fineste sanger i helt nye arrangementer for celloensemble av Kaja Fjellberg Pettersen. Denne konserten blir garantert både morsom, vakker og stemningsfull, og vi ønsker alle barn fra 2-100 år velkommen til Sørvågen Kino!

Den klassiske

Lørdag 09.08.14 kl 14:00 , Reine Kirke
Bill: 200/150/50

Den klassiske
Foto: Sigurd Haug

Igor Stravinskij (1882-1971): Suite Italienne for cello og piano (1932)
Tove Margrethe Erikstad - cello
Hans Petter Tangen - piano

Sergei Rachmaninov (1873 -1943): Sonate for cello og piano i g-moll, Op.19
Einar Halle - cello
Hans Petter Tangen - piano

Pjotr Tschaikowsky (1840-1893): Andante Cantabile fra strykekvartett No.1, 2. sats. Arr. for 6 celli: Einar Halle
Liv Opdal, Einar Halle, Lisa Isabel Holstad, Tove Margrethe Erikstad, Oda Holstad Dyrnes, Kaja Fjellberg Petteren

På årets klassiske konsert i Reine Kirke tar utøverne for seg de store mestere fra Russland. Cellolyd er så heldig å ha med seg den prisbelønte pianisten Hans Petter Tangen, som til daglig jobber som akkompagnatør ved Universitetet i Stavanger. Sammen med cellist Einar Halle blir han å høre i Rachmaninovs store sonate for piano og cello. Merk deg rekkefølgen, for pianostemmen i denne sonaten er nærmest som en solokonsert å regne i antall toner og vanskelighetsgrad!

Solocellist i Stavanger symfoniorkester Liv Opdal blir også å høre som solist med festivalens celloensemble. Hun vil fremføre Tsjaikovskijs "Andante Cantabile" som egentlig er hentet fra en strykekvartett, men som på Cellolyd selvfølgelig kun spilles med cellister spesielt arrangert for anledningen.

Stravinskijs "Suite Italienne" er en herlig neoklassisk perle som på en fortreffelig måte kombinerer det barokke utgangspunktet med Stravinskijs helt særegne stil. Verket benytter deler av det samme musikalske materialet som i Stravinskijs ballett og suite "Pulcinella" og er en spennende miks av gammelt og nytt .

Cellopub

Lørdag 9.august kl.21:00, Maren Anna Restaurant, Sørvågen
Bill: 200,-

Tradisjonen tro blir det også i år cellopub på Maren Anna Restaurant på Sørvågen. Her kan du høre festivalens musikere utfolde seg i en litt mer uformell setting, og som vanlig gir vi oss i kast med mange ulike sjangre. Send inn din ønskelåt via vårt kontaktskjema!

Celloer på kaia

Nye lyder

Søndag 10.august kl. 14:00, Lofoten Tørrfiskmuseum
Bill: 200/150/50

Perotin Magnus (ca 1150-1225): Sedurant og Adjuva
Henrik Hellstenius (f.1963): Book of songs III
John Dowland (1563-1626): Semper Dowland, Semper Dolens
John Lely: During
John Dowland: Lachrimae Antiquae
Stine Sørlie (f.1978): Trifolia
J.S Bach/Oda Holstad Dyrnes: Bach&I
Stine Sørlie: Colonnade
Dietrich Buxtehude (1637-1707): Klag- Lied
Maja Bugge: Sinnataggen (urfremføring)

Medvirkende: Alle festivalens cellister og deltakere på kurset "Lyder fra celloen": Theodor Aasli, Solveig Birkeland, Viktor Mørkved, Bjørnar Wenberg, Hedda Dyrnes og Tiril Holand.

Maja Bugge, foto: Kristin Aafløy Opdan
Foto: Kristin Aafløy Opdan

Med et repertoar som spenner over 800 år blir dette en konsert fylt av kontraster. Her får du oppleve nyskrevet musikk av unge norske og utenlandske komponister, i kombinasjon med svært gamle komposisjoner nedtegnet helt tilbake til 1200-tallet. Spesielt glade er vi for å kunne presentere et helt nytt verk av cellist og komponist Maja Bugge som opprinnelig er fra Sortland. Verket har fått navnet "Sinnataggen" og er skrevet med støtte fra Komponistenes Vederlagsfond. Maja har under kurset "Lyder fra celloen" jobbet med unge talentfulle cellister fra Nordland som sammen med henne vil fremføre dette rykende ferske stykket for celloensemble som avslutning på festivalen. Vi ser frem til å bruke lokalene på Tørrfiskmuseet til å skape en spennende og annerledes konsertopplevelse for publikum!