Utøvere 2013


Marit Larsen

Marit Larsen

Sondre Lerche

Sondre Lerche

Sondre Lerche er en av 2000-tallets mest markante norske artister. Han ble oppdaget av bergensprodusenten HP Gundersen og fikk 16 år gammel kontrakt med Virgin Records. Han platedebuterte i 2000 med radiosinglen You Know So Well, og både ep-versjonen av den og det kritikerroste debutalbumet Faces Down nådde 2. plass på VG-lista i 2001. Ep-en No One’s Gonna Come havnet på 6. plass samme år. Faces Down ble i 2002 lansert i Europa og USA, hvor Lerche stadig opptrådte solo. Rolling Stone Magazine kåret plata til årets 6. beste debutalbum, og Lerche fikk en fan i Elvis Costello, som lot ham varme opp for seg i Canada. I 2004 kom den noe mer innadvendte oppfølgeren Two Way Monologue, som av musikkbladet Uncut ble kåret til et av årets 50 beste album. Det akustiske og noe jazzinfluerte Duper Sessions (2006) ble kreditert Sondre Lerche & The Faces Down Quartet. I 2007 ga han ut to album: det rockepregede Phantom Punch og musikken til den amerikanske filmen Dan In Real Life. Etter å ha forlatt Virgin/EMI, ga han ut Heartbeat Radio (2009), Sondre Lerche (2011) og Bootlegs (2012; liveplate). Alle hans album unntatt sistnevnte, soundtracket og Heartbeat Radio har nådd Topp 10 i Norge.

Lisa Isabel Holstad

Lisa Isabel Holstad

Lisa Isabel Holstad er fra Sørvågen i Lofoten, og er initiativtakeren til Cellolyd i Lofoten. Hun er utdannet cellist fra Norges Musikkhøgskole med Geir Tore Larsen og Aage Kvalbein som lærere, og ved Universitetet i Stavanger hvor hun studerte med Liv Opdal og Jan Bjøranger.

Lisa er en aktiv kammermusiker, og i 2008 vant hun Norges Musikkhøgskoles kammermusikkonkurranse med ILLI strykekvartett. Hun gir jevnlig konserter i Lofoten som kammermusiker og solist, og var i 2010 solist i Edward Elgars cellokonsert med Lofoten og Vesterålen Orkesterforening. Som orkestermusiker har hun erfaring fra Bodø Sinfonietta, Nordnorsk Symfoniorkester og Stavanger Symfoniorkester. Hun har også jobbet som teatermusiker ved Hålogaland Teater. Lisa vikarierer for tiden som distriktsmusiker i Vesterålen.

Foto: Ove Aalo

Kaja Fjellberg Pettersen

Kaja Fjellberg Pettersen

Kaja Fjellberg Pettersen (født 29.07.1984) tar for tiden en utøvende mastergrad ved musikkonservatoriet i Trondheim. Hun tok sin bachelor utdannelse ved Norges Musikkhøgskole i Oslo i årene 2003-2008.

Kaja er en allsidig cellist, og virker innenfor mange ulike sjangre. I tillegg til et klassisk virke har hun i en årrekke samarbeidet med etablerte artister i den norske popverdenen, hvor hun ofte er med som bandmedlem i tillegg til å arrangere strykearrangementer til ulike settinger. For tiden samarbeider hun med en rekke utøvere innenfor både klassisk og jazz i sin studietid i Trondheim, i tillegg til å spille med Trondheimsolistene og med sin egne nyetablerte strykekvartett Oslo Strings. Kaja ønsker å forbli en nysgjerrig musiker, som hele tiden søker nye måter å utvikle sin teknikk og musikalitet på.

Oda Holstad Dyrnes

Oda Holstad Dyrnes

Oda Holstad Dyrnes kommer fra Sortland i Vesterålen, og begynte å spille cello i Sortland Kulturskole da hun var 7 år gammel. Hun ble i 2007 tatt opp i det nasjonale talentutviklingsprogrammet ”Unge Musikere” ved Konservatoriet i Tromsø, der hun mottok undervisning fram til våren 2009. Hun har siden høsten 2009 vært student ved Norges Musikkhøgskole hvor hun har vært elev av professor Aage Kvalbein, og hun mottar også jevnlig undervisning av Audun Sandvik (Kringkastingsorkesteret). Oda har flere ganger vært solist med Lofoten og Vesterålen Orkesterforening, og har blant annet spilt i Norsk Ungdomssymfoniorkester og Ungdomssymfonikerne. Hun har undervist ved Sortland Kulturskole og Oslo Musikk-og Kulturskole. Til høsten skal Oda studere til master ved Det Jyske Musikkonsevatorium i Aarhus Danmark.

Aage Kvalbein

Aage Kvalbein

Cellisten Aage Kvalbein er en av Norges mest markante musikere, både som solist, kammermusiker og pedagog. Etter debutkonserten i Oslo i 1973 hadde et samstemt kritikerkorps overskriftene “lysende”, “fantastisk”, “suveren”.

En hektisk turnévirksomhet fulgte, med inntil 150 konserter i året. Turnéene omfattet alle de europesike land, samte USA, Mexico, Guatemala, Israel, Sovjet, Kina, Hong Kong, Singapore, Filippinene og Korea. Kvalbein stilte også i tre internasjonale musikk-konkurranser, i Essen, München og Helsinki, og vant alle tre.

Her i Norge er det blitt Strykerprisen, Debutantprisen, Kritikerprisen, Griegprisen og 3 ganger Spellemannprisen. I en alder av 33 år ble han Norges første professor i cellospill, en posisjon han har ennå. Det har etterhvert blitt over førti plater.

Liv Opdal

Liv Opdal

Liv Opdal er solocellist i Stavanger Symfoniorkester og førsteamanuensis i cello ved Universitetet i Stavanger, Institutt for Musikk og Dans.

Som utøver viser hun fremfor alt allsidighet. Hennes interesser spenner fra barokkmusikk til samtidsmusikk.

Liv Opdal er en aktiv kammermusiker og var festivalmusiker ved Stavanger Internasjonale Kammermusikkfestival i 99, 04, 05 og 11. Hun er også initiativtager til og medlem av Stavanger Samtidsensemble.

I 1998 ble hun sammen med Oslofilharmonien og Aage Kvalbein tildelt Spellemannprisen i klassen for samtidsmusikk for innspillingen av Lasse Thoresens Illuminations, en konsert for to celli og orkester, som også ble fremført under den store samtidsmusikkfestivalen Présences i Paris i 05.

Liv Opdal har hatt mange solistoppdrag både innenlands og utenlands, og flere av konsertene er overført på radio. Hun har inngått et nært samarbeid med pianisten Erling Ragnar Eriksen. Deres prosjekter omfatter samtlige sonater av Beethoven og Brahms.

Ved siden av å undervise i cello ved UiS gir Liv Opdal jevnlig seminarer ved andre institusjoner og sommerkurs. Hun har gjesteundervist ved Universitetet i Turku, Det Jyske Musikkonservatorium i Århus, NTNU i Trondheim, Voksenåsen sommerakademi, De Unges Kammermusikkfestival i Stavanger og Ungdomssymfonikerne.

Ved siden av cello underviser hun i kammermusikk ved Universitetet i Stavanger og fungerer som gruppeleder i EnB1, som er instituttets kammerorkester.

Foto: Joanna Amanda Johansson

Einar Halle

Einar Halle

Einar Halle vokste opp på Rykkinn og tok eksamen fra Norges Musikkhøgskole i 2008. Etter et års studier i Berlin har han tatt mastergrad ved Universitetet i Stavanger og ble uteksaminert i 2012 med toppkarakter.

Einar er en aktiv frilanser som kammermusiker og orkestermusiker i de fleste norske orkestrene.

Dagen etter årets Cellolyd begynner han et halvt års fast engasjement i Stavanger Symfoniorkester, og gleder seg til det.

Foto: Joanna Amanda Johansson

Kristine Solberg

Kristine Solberg

Våren 2009 fullførte Kristine sin Mastergrad på Norges Musikkhøgskole med Prof. Truls Mørk. Hun har også studert ved Hochshule für Musik und Theater Hamburg med bla. Prof. Bernahrd Gmelin og Aage Kvalbein. Etter endt utdannelse har hun jobbet som distriktsmusiker på Voss og som cellolærer. Ved siden av å være glødende opptatt av kammermusikk vikarierer hun i flere av landets profesjonelle orkestere.

Sommeren 2011 spilte Kristine en cellopubkonsert i Lofoten sammen med Lisa. Dette skulle vise seg å bli den spede begynnelse på Cellolyd i Lofoten!

Foto: Joanna Amanda Johansson

Tove Margrethe Erikstad

Tove Margrethe Erikstad

Tove Margrethe Erikstad er frilanscellist og pedagog bosatt i Oslo. Hun fullførte sin mastergrad ved Norges Musikkhøgskole i 2009 med prof. Truls Mørk. I dag vikarer hun blant annet i flere av landets symfoniorkestre, er medlem i Telemark kammerorkester, deltar i ulike samtidsmusikkensembler, kammermusikkprosjekter og jobber med ulike artister. Hun underviser ved Bærum Kulturskole. Sesongen 2012/2013 hadde hun et lengre vikariat i Bergen Filharmoniske orkester.

Foto: Joanna Amanda Johansson

Rose Lund Reinsnes

Rose Lund Reinsnes

Rose Lund Reinsnes er fra Sortland i Vesterålen utdannet sanger fra Norges Musikkhøgskole og Kunsthøgskolen i Oslo.  Rose har studert med Hakan Hagegård, Mona Julsrud, Svein Bjørkøy og Solveig Kringlebotn, og jobber i dag som frilans sanger med base i Oslo.

Stefan Ibsen Zlatanos

Stefan Ibsen Zlatanos er utdannet pianist fra Norges Musikkhøgskole hvor han tok en bachelorgrad med Prof. Liv Glaser, og sin solist master med delvis Galina Iwansowa i Berlin og Einar Henning Smebye ved NMH. Stefan er i dag ansatt som akkompagnatør ved Norges Musikkhøgskole og Oslo By Steinerskole, jobber som organist i Skoklefall Kirke og som dirigent i Nesodden Sangkor. Samtidig jobber han med et kommende cd-prosjekt og en debut neste år.

Silje Michaela Kvalheim

Silje Michaela Kvalheim

Silje Michaela Kvalheim er utdannet danser fra Kunsthøgskolen i Oslo og The Alvin Ailey School i New York. Silje jobber som freelance utøvende danser og koreograf og er kunstnerisk ansvarlig sammen med Caroline Skjørshammer i det nyetablerte kompaniet Kompani UT. Silje ønsker å formidle ro og åpne rom- gjennom kunstopplevelser i natur og med kontakt med dyr. Hun jobber ofte tverrfaglig og ofte improvisatorisk. Silje jobber også for Dissimilis.