Nye lyder med Oda Dyrnes

Lørdag 26. juni kl 19.00 Kulturfabrikken Sortland 
Kjøp billett her

Billettpris inkl. avgift: 225/100 (ordinær/barn under 16 år og medlemmer av nyMusikk Nordland)

Nye lyder er Cellolyds faste arena for samtidsmusikk og eksperimentell musikk. Oda Dyrnes er cellist og komponist bosatt i København og opprinnelig fra Sortland. Omgitt av Vesterålens spektakulære natur, og med cellolyd og -støy som leketøy, vokste Oda opp til et kreativt musikerskap. Gjennom sine studier har hun fortsatt med å spesialisere seg innenfor samtidsmusikk og improvisasjon. Inspirert av naturens skjønnhet, øyeblikkets magi og utvidede spilleteknikker, kombinerer Oda både klassisk musikk og improvisasjon for å skape lydlandskaper basert på celloens store spekter av klanglige muligheter.

Foto: Jana Julian Photography

I årets “Nye lyder” vil du oppleve Oda først og fremst som soloutøver og improvisator, men også som komponist. For anledningen skal hun nemlig komponere et helt nytt verk til Cellolyd-ensemblet. 

Oda skriver selv om komposisjonen: Gjennom improvisasjonen har jeg utviklet et musikalsk språk, bestående av mange forskjellige klanger, lyder og spilleteknikker. De siste årene har jeg forsøkt å samle og sortere alle de forskjellige parameterne jeg benytter i min improvisasjonspraksis i et lydbibliotek, og funnet måter å nedtegne dem på. Dette lydbiblioteket danner grunnlaget for komposisjonen. (....) Det musikalske uttrykket jeg arbeider med til daglig, er i stor grad inspirert av elektronisk produsert musikk, utvidede spilleteknikker, fokus på overtoner og støy. Slik vil jeg få fram mange aspekter av cellolyd som man normalt ikke hører. Samspillet mellom musikerne, høyttalerne, akustikken, publikummet og stillheten er verkets viktigste element, som skal skape en opplevelse av rom og tid for lytteren. Det musikalske uttrykket skal være stille, støyende, skiftende, svermende og sart, inspirert av de klanglige uttrykkene til komponister som Salvatore Sciarrino, Stefano Scodanibbio, Giacinto Scelsi og Kaija Saariaho. 

Medvirkende: Oda Dyrnes, Liv Opdal, Kaja Fjellberg Pettersen, Einar Halle.