Program 2018

[:no]Det er med stor glede Cellolyd ønsker velkommen tilbake til cellofestival i Lofoten!

Tema for årets festival er folkemusikk, noe som på ulike måter vil farge festivalen. På ”Den klassiske” er vi stolte over å ha fått med oss den tradisjonsrike, men også nyskapende felespilleren Gjermund Larsen. Han er kjent for sin ekstremt vakre klang, sitt virtuose spill og ikke minst for sin evne til å kombinere både eldre og nyere folkemusikk med den klassiske musikkens former. På samme konsert vil cellolydensemblet også fremføre verk av folkemusikkinspirerte komponister som Grieg og Bartok. Årets pop-solist er Frida Ånnevik, som nettopp fikk Spellemannspris for sitt siste album “Flyge fra”. Frida befinner seg i et musikalsk landskap der visesang møter både folkemusikk, jazz og soul og hun står sterkt i den norske teksttradisjonen. I Reine kirke fremfører hun sine sanger i helt nye arrangementer for celloband av Kaja Fjellberg Pettersen.

Folkemusikk finnes over hele verden og Lofoten celloduo (fra Spania!) er et godt eksempel på hvordan denne kan kombineres på ulike måter. I sitt intime format kobler de skandinavisk og katalansk folkemusikk opp mot komplekse rytmer fra Balkan og vakre jødiske melodier. Verdensmusikk skal vi høre mer av både fra denne duoen og fra Cellolydensemblet i et helt nytt verk skrevet til årets festival.

For første gang har et band med noe så tradisjonelt som trommer og bass sneket seg inn under cellolyd-plakaten, nemlig Eilertsen band. Frontfigur Andreas Eilertsen har endelig fått spilt inn musikk han har komponert til ulike sceniske produksjoner opp igjennom årene, og det er ikke vanskelig å høre at folkemusikken ligger nært hans hjerte når bandet slipper sitt debutalbum. Vi er glade for at plateslippet legges til Cellolyd, og med på festen får de dermed med seg både Lofoten celloduo og cellolydensemblet.
Nytt av året er også en spennende lydinstallasjon av komponist Tine Surel Lange som publikum kan besøke hele festivalen gjennom! Barna får som vanlig sin egen konsert, nemlig ”Du store mamelukk” med komponist, cellist og vokalist Runa Bergsmo, to drivende gode musikere fra Kultur i Troms og et lokalt barnekor satt sammen for anledningen. Og sist, men absolutt ikke minst; det blir selvfølgelig Cellopub på lørdagskvelden i år som alle tidligere år. Folkemusikken har overlevd gjennom generasjoner ved å bli overlevert i festlige lag, så vi kan ikke være noe dårligere! Det er bare å glede seg til en festival i folkemusikkens ånd!

Torsdag 28.juni

kl 1300 Offisiel åpning: celloLYDinnstallajon av Tine Surel Lange

Sted: TBA

Medvirkende: Cellolydensemblet

kl 1800 Den klassiske: Grieg, Bartok og Gjermund Larsen

Bill: 300/250 (honnør/student) barn under 12 år gratis

Sted: Holmen, Sørvågen

Medvirkende: Gjermund Larsen- fiolin

Mary Auner, Liv Opdal, Synnøve Volden, Kaja Fjellberg Pettersen, Einar Halle, , Lisa Isabel Holstad, Runa Bergsmo, Carles Muñoz Camarero- cello

Den klassiske konserten er tydelig inspirert av årets festivaltema som er folkemusikk. Både Edvard Grieg  og Bela Bartok lot inspirasjonen fra vokal- og instrumental folkemusikk gjennomsyre tonespråket, og vi har arrangert Bartoks Rumenske folkedanser (Sz 56) og Griegs melodier for strykere for celloensemble. Vi er også glade for på nytt å kunne sette Folketoner fra Lofoten i arrangementer av Brita Falch Leutert på programmet.

Annen avdeling er viet den fabelaktige folkemusikeren Gjermund Larsen. Her blir det et spennende møte mellom fele og celloensemble med utgangspunkt i hans egen musikk. Om Gjermund Larsen er det blitt sagt:

”Gjermund Larsen har det som gjør en musiker stor. Han gjør det kompliserte forståelig og det enkle rikt. Mykt og plastisk eller rytmisk halsbrekkende. Gjermund Larsen spiller som selvfølgelig, så ledig og liketil. Likevel lodder han dybden. Uansett om han spiller tradisjonelt eller eksprimentelt, er han der hvor en musiket skal være; i kjernen. Inne i musikken. Slik at den når ut. Slik at den kan glede oss andre.”


Fredag 29.juni

kl 1300 Lunsjkonsert: Lofoten cello duo

Sted: Catogården, Reine

Bill: 150,- barn under 12 år gratis

Medvirkende: Håvard Enstad og Carles Muñoz Camarero- cello

Lofoten cello duo fokuserer på folkemusikk fra diverse steder, hovedsakelig Europa med vekt på Skandinavia og Balkan. De lager spenstige arrangement av tradisjonelle folketoner som halling (Norge), polska (Sverige), horo (Bulgaria), Maggots (UK), samt jødiske folketoner m.m. I tillegg til to celloer synger begge cellistene og lager et rikt lydlandskap. Deres første album Lynx kom ut i Mai 2016 og er en samling skandinaviske og katalanske folketoner.
Lofoten cello duo ble dannet i Barcelona i 2013 da den norske musikeren Håvard Enstad og spanske Carles Muñoz Camarero fikk forespørsel om å spille på en fest i Barcelona. Opptredenen ble ble starten på et langvarig samarbeid, og duoen trengte et navn. Carles alltid har vært veldig fascinert av Nord-Norge, og at hans største drøm er å se nordlys. Samtidig hadde duoen hørt om en viss cellofestival i Lofoten, og da de skulle velge et navn falt valget på navnet Lofoten. På en spesiell dialekt i Katalunya beytr "lo foten" "de gjør det". Håvard og Carles “gjorde det”, og nå er vi veldig glade for at Carles endelig skal få oppleve sitt drømmeland (om enn uten nordlys).

kl 1800 Poplyd: Frida Ånnevik med celloband

Sted: Reine kirke

Bill: 300/250 (honnør/student) barn under 12 år gratis

Medvirkende: Frida Ånnevik- vokal

Cellolydensemblet: Mary Auner, Liv Opdal, Synnøve Volden, Kaja Fjellberg Pettersen, Einar Halle, Lisa Isabel Holstad

Frida Ånnevik beskriver musikken sin som ”pop i åpent landskap”, med referanser til både vise, jazz, folkemusikk og soul. Hun ble tildelt Grappas debutantpris i 2009 og ga ut sin debutplate ”Synlige hjerteslag” i november 2010. Platen ble nominert til Spellemann i to kategorier, og siden har det gått slag i slag på imponerende vis: I 2013 vant hun Spellemann i kategorien tekstforfatter med albumet “Ville ord”, året etter ble albumet Skogens sang (som hun gav ut sammen med med “In the country”) nominert i åpen klasse, og i 2016 OG 2017 stakk hun av med prisen i kategorien viser for albumene “Her Bor” og “Flyge fra”! Frida er våren 2018 aktuell med “Årshundrets stemme” på TV2.

Frida har en helt unik evne til å invitere publikum inn i sitt lille, men store viseunivers – med sine vittige kommentarer og lune humor. Tekstene hennes beskriver ærlig alle livets sider – både de mørke så vel som lyse. Hennes underfundige og skarpe humor mellom låtene gjør at publikum opplever de nære og vare låtene hennes med et tilfreds smil om munnen gjennom en hel konsert. Den varme tonen i de små fortellingene hennes gjør at man virkelig føler seg veldig velkommen inn i hennes verden, og man vil bli der lenge. Med nye arrangementer for celloensemble av Kaja Fjellberg Pettersen får publikum oppleve Fridas verden i ny innpakning, og med vakre Reine kirke som ramme tør vi love en helt unik konsertopplevelse!

kl 2100 Plateslipp: Eilertsen band med Lofoten cello duo

Sted: Eilertsen & Granados teater, Stamsund

Bill:

Medvirkende:
Gitar/fele - Andreas Eilertsen
Trekkspill - Cristina Granados
Trommer- Ole-Thomas Kolberg
Bass - Kenneth Einarsen
Piano - Rainer Nilsen
Lofoten cello duo og cellolydensemblet
 

Eilertsen Band slipper sitt debut album "Fly my Cool" i samarbeid med Cellolyd og Lofoten Celloduo. Bandet har en stor fanskare og med sitt unike utrykk og sin særegne måte å blande egenkomponert Nord-Norsk folkemusikk med groovy jazz gir det en konsertopplevelse man sent vil glemme.

 
Pressen sier:
Det er i grunn vanskelig å beskrive en konsert med Eilertsen band. Det må bare oppleves. Kristian Rødvand - Rana Blad
 
Lofoten har et musikalsk prosjekt som rommer profesjonalitet, sjangerlek og varm jazz. Publikum møter et univers der man som lytter er priviligert. SPILL ENDELØST! Lise Marie Knutsen - Våganavisa
Eilertsen Band

Lørdag 30.juni

kl 1300 Barnekonsert: Du store Mamelukk

Sted: Catogården, Reine

Bill: 150,- (familie 500,-)

Medvirkende:

Sang, cello og komponist- Runa Bergsmo

Fiolin- Erika Toth

Gitar- Bendik Lund Haanshus

Sammensatt barnekor med deltakere fra Flakstad og Moskenes

Bli med og hopp til månen med Frøken Frikadello!
Familiekonsert med kenguruer, kakerlakker og mamelukker og et barnekor fra Reine. Og det fantastiske bittelille Mini-mamelukkorkesteret.
Sangene handler om å være så sint at man vil hoppe til månen, å få besøk av en frekk kakerlakk, å være tankefull, å være veldig glad i sjokoladekake og rød gelé, og være fullstendig oppslukt av gravemaskiner og sementblandere.

Denne familiekonserten passer for barn i alle aldre, men aller mest for de fra 3-9 år. Det voksne publikum vil også sette pris på tekstene og musikken, om på en litt annen måte enn barna.

kl 1700 Gjestespill: Klang av oldtid

Sted: Å i Lofoten (mer info kommer)

kl 2100 Cellopub

Sted: Maren Anna restaurant, Sørvågen

Bill: 300/250 (honnør/student)

Medvirkende: Lofoten cello duo og Cellolydensemblet med gjester

Folkemusikk blir et gjennomgangstema også på årets cellopub, med innslag fra den spanske  “Lofoten cello duo” og en helt ny World music suite for celloensemble komponert av Håvard Enstad. Men publikum kan også glede seg til gamle og nye hits i alle mulige sjangre, og selvsagt skal vi ha ønskelåt også i år. Send inn DIN ønskelåt til cellopuben lisa@cellolyd.com innen 15.april! NB: Bordbestilling gjøres direkte til Maren Anna restaurant, tlf 76092050[:]