Utøvere 2016

Ingrid Olava

HIRESL-1239-2_Foto_Andreas UlvoI 2010 vant Ingrid Spellemannpris for albumet " The Guest" (2010) som etablerte henne som en av våre fremste kvinnelige artister. Ingrid Olava har alltid hatt en sterk tilstedeværelse på konsertscener som utøver. Med " The Guest" ble hun også anerkjent kunstnerisk og kommersielt som en låtskriver og albumartist av rang. Høsten 2013 slapp Ingrid Olava sitt tredje album " Summer House". Dette albumet er på mange måter et brudd – eller stilistisk skifte. Et mer rikholdig, variert og dynamisk album, som sannsynligvis fikk de som hadde forutinntatte meninger om hvordan Ingrid Olava låter til å åpne ørene. Albumet formidler sterke personlige historier og fortellinger. Ingrid Olava jobber nå med ny musikk, og mens vi venter er det vel ingenting som passer bedre enn å få oppleve musikken hun allerede har utgitt på en helt ny og unik måte, nemlig med celloband! Hun har også med seg noen helt nye låter når hun gjester Reine kirke under Cellolyd, så det er bare å glede seg!

Tone Kummervold

tone_kummervold «En varm og unik klang» – slik beskrives Tone Kummervolds stemme av hennes tidligere lærer og en av Norges mest kjente operasangere, Elizabeth Norberg-Schulz. Kummervold debuterte ved Nasjonaloperaen i 2009 og ble fra sesongen 2012/2013 fast medlem av solistensemblet. Her har hun fylt roller i operarepertoarets klassikere, som Lola i Cavalleria rusticana, Suzuki i Madama Butterfly, Olga i Eugene Onegin, Mary i Den flyvende hollender og Tredje dame i Tryllefløyten – men også utmerket seg i moderne verker, som Amando i Le grand macabre, Alun O. All i Knut Vaages nyskrevne opera Khairos og Pilegrimen Kaija Saariahos L'amour de loin. Sesongen 14/15 sang hun tittelrollen i Calixto Bieitos versjon av Carmen, Niklausse i Hoffmanns eventyr, Flora i La traviata og Sonetka i Lady Macbeth fra Mtsensk. Tidligere denne høsten imponerte hun kritikere med sin tolkning av Varvara i Katja Kabanova. I tillegg har hun gjort flere andre operaroller i inn- og utland, blant annet ved Opera Barga i Italia, Den Nye Opera i Bergen, Musikkteatret i Trondheim og ved Steinvikholmen Musikkteater. Kummervold har også gitt konsertopptredener med Bergen Filharmoniske Orkester, Kringkastingsorkestret og Filarmonica Romana i Italia.

Audun Sandvik

Bilde 5En musiker av i dag, og i toppklasse som solist, kammermusiker og orkestermusiker. I tillegg er han kreativ og har en spennende idéverden”, lød juryens begrunnelse da cellisten Audun Sandvik (-79) i 2013 ble hedret med “De Unges Lindemanpris”. Den etterfulgte en rekke høythengende priser og stipendier Audun er blitt tildelt de siste 20 årene, som en av våre fremste solister. Etter studier i hjembyen Bergen, i Oslo og i Indiana (USA) - og deltagelse ved tallrike kurs i ulike deler av verden - er Audun i dag en internasjonalt etterspurt cellist. I tospann med sin Giorgio Taininger-cello (Roma 1695) har han utfoldet seg på konsertpodier i Europa, USA, Asia og Afrika. Han er fast gjest ved en rekke kammermusikkfestivaler i inn- og utland, og er selv kunstnerisk leder for den klassiske festivalen ”Gloppen Musikkfest". Audun har vært engasjert som gruppeleder i flere av de norske orkestrene. Han er en profilert solocellist i Det Norske Kammerorkester, og deltar aktivt i videreutviklingen av dette nyskapende ensemblet. Auduns nære fremtid omfatter urfremføringer skrevet spesielt for ham, cd-utgivelser med pianist Sveinung Bjelland, og en rekke solistoppdrag - bl a med Kringkastingsorkestret hvor han er fast ansatt som solocellist. Der har han markert seg som solist ved en rekke konserter og tv-sendinger, og som mentor under NRKs tv-suksess ”Da Kork kom til bygda”. Han opptrer også med ledende artister både innen jazz, pop og rock. Audun brenner for den gode musikkformidling. Han har deltatt ved skolekonsert-turnéer og oppsøkende festivaler både hjemme, og i Kina, India og i Mosambik. Han tar gjerne muntlig kontakt med publikum, i en særegen blanding av skjemt og alvor. Han er lærer i cellospill ved Norges Musikkhøgskole, hvor han også organiserer konserter, foredrag og mesterklasser for studentene. Audun er både solist og lagspiller. Han trakterer fotballen nesten like virtuost som celloen. Dessuten ser han stadig sitt snitt til å løpe maraton - i imponerende hastighet. Heldigvis skynder han seg alltid tilbake til celloen igjen. (tekst: Nora Taksdal)

Øyvind Gimse

Artistic_Director_Øyvind_GimseØyvind Gimse har gjennom sine 13 år som Kunstnerisk Leder for Trondheimsolistene(TS) utviklet orkesteret til å bli et fullt profesjonelt ensemble med stor internasjonal aktivitet. Seks GRAMMY-nominasjoner og to Spellemannpriser kroner hans fire store innspillinger med Trondheimsolistene, og orkesterets turneer strekker seg fra Sør-Amerika til Japan. Som orkesterleder har Øyvind også dirigert flere av de profesjonelle norske symfoniorkestrene, samt orkestere i Spania, Litauen og Vietnam. Øyvind er en internasjonalt anerkjent pedagog som i tillegg til sin stilling ved Institutt for musikk ved NTNU har hatt gjesteundervisning/masterclass i Sverige, Danmark, Polen, Spania, Brasil og Sør-Afrika. Kammermusikk står hans hjerte nær, og han har gjestet de fleste store norske kammermusikkfestivalene, hvor han har spilt med musikere som Leif Ove Andsnes, Martin Frøst, Anthony Marwood og Bobby McFerrin. Øyvind var mannen bak “Trondheimsmodellen”, et unikt samarbeid mellom Trondheimsolistene og Trondheim symfoniorkester, han var sentral i utviklingen av Dokkhuset som en kammermusikk-arena for jazz og klassisk musikk i Trondheim, han var med i oppbyggingen av Trondheim Kammermusikkfestival og han var med å starte det nasjonale talentutviklings-programmet “Unge musikere”. For sin innsats i Trondheims kulturliv ble han hedret med Trondheim kommunes kulturpris for 2013. Øyvind spiller på en Francesco Goffriller (1735) utlånt fra Sparebankstiftelsen/Dextra Musica, et fantastisk instrument som tidligere tilhørte den legendariske cellisten Jacqueline du Pré.

Sveinung Bjelland

Sveinung Bjelland, pianist  sveinungbjelland@gmail.com
Sveinung Bjelland,
Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Sveinung Bjelland har i flere år stått i første rekke blant våre klassiske pianister. Han har solid musikalsk skolering fra Sentral-Europa, ikke minst gjennom Hans Leygraf ved Mozarteum i Salzburg og Hochschule der Künste i Berlin. Han avsluttet studiene i Berlin med toppkarakter og utmerkelse og plasserte seg solid på kartet da han i 1999 ble valgt ut til Rikskonsertenes ”Årets unge solist”.

Han har en rekke vellykkede innspillinger bak seg, både som solist og kammermusiker. Ikke minst hans innspilling av sonater av Scarlatti og Mendelssohn (Simax) er blitt mottatt med begeistring. Innspillingen ble nominert til Spellemannprisen 2006.

Bjelland har vært solist med alle landets store orkestre under profilerte gjestedirigenter, og han har rukket å gjeste en rekke konsertserier og festivaler i diverse europeiske land, hvor han har markert seg like sterkt i solistrollen som i kammermusikken. Han gjorde en meget vellykket debut i Wigmore Hall i London i 2008, og i juni 2013 var han tilbake samme sted med en recital med tenoren Daniel Behle, som han har samarbeidet tett med i mange år.

Bjelland var kunstnerisk ansvarlig for Glogerfestspillene (Kongsberg) 2002-2008. Han er professor ved Norges Musikkhøgskole i Oslo og ved Universitetet i Agder i Kristiansand.

Liv Opdal

Liv Opdal. Foto: Jana Julian
Liv Opdal. Foto: Jana Julian

Liv Opdal er solocellist i Stavanger Symfoniorkester og førsteamanuensis i cello ved Universitetet i Stavanger, Institutt for Musikk og Dans. Hennes interesser spenner fra barokk- til samtidsmusikk. Hun er en aktiv kammermusiker og har flere år vært festivalmusiker ved Stavanger Internasjonale Kammermusikkfestival. Liv Opdal er sammen med Oslofilharmonien og Aage Kvalbein Spellemannprisvinner i klassen for samtidsmusikk for innspillingen av Lasse Thoresens Illuminations, en konsert for to celli og orkester, som også ble fremført under den store samtidsmusikkfestivalen Présences i Paris. Liv Opdal har hatt mange solistoppdrag både innenlands og utenlands, og flere av konsertene er overført på radio. Hun spiller også barokkcello og er medlem av Stavanger Barokk. Ved siden av å undervise i cello og kammermusikk ved UiS gir Liv Opdal jevnlig seminarer ved andre institusjoner og sommerkurs.

Lisa Isabel Holstad

cello-97
Foto: Jana Julian

Lisa Isabel Holstad er opprinnelig fra Sørvågen i Lofoten og er initiativtaker til og leder av Cellolyd i Lofoten. Etter utøvende studier ved Norges Musikkhøgskole og Universitetet i Stavanger flyttet hun tilbake til Nord-Norge i 2012, og er nå fast ansatt som distriktsmusiker på Sortland i Vesterålen, hvor hun blant annet spiller i klavertrioen Ensemble Blå. Lisa er aktiv som frilans cellist og vikarierer blant annet i Bodø Sinfonietta og Nord-Norsk Symfoniorkester.

Synnøve Volden

1105_52677630599_91_n
Synnøve Volden

Synnøve Volden studerte ved Musikkonservatoriet i Trondheim med Øyvind Gimse og Ernst Simon Glaser som lærere. Deretter fulgte to år ved Griegakademiet i Bergen hos lærer Bjørg Værnes.

Sammen med sin strykekvartett, Nidaros Strykekvartett, fullførte hun en toårig diplomutdanning i kammermusikk ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Synnøve Volden har vært medlem av kammerorkesteret TrondheimSolistene siden 1996. Med Nidaros Strykekvartett har hun turnert i inn og utland, med støtte fra blant annet Norsk Kulturråd. De har også deltatt ved en rekke festivaler, deriblant Vinterfestspillene på Røros, Festspillene i Bergen, Trondheim Kammermusikkfestival og Olavsfestdagene. Nidaros Strykekvartett har i tillegg til sin virksomhet med klassisk musikk, hatt nære samarbeid med flere artister tilhørende andre genre. Som frilans musiker har Volden jobbet i bl.a. orkestre som Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Filharmoniska Orkestern, Kungliga Hovkapellet (Stockholmsoperan), Västerås Sinfonietta, Dalasinfoniettan, Trondheim Symfoniorkester, TrondheimSolistene og Arctic Philharmonic.

Kaja Fjellberg Pettersen

cello-138
Foto: Jana Julian

Kaja Fjellberg Pettersen (født 29.07.1984) fullførste i desember 2014 sin utøvende mastergrad ved musikkonservatoriet i Trondheim. Hun tok sin bachelor utdannelse ved Norges Musikkhøgskole i Oslo i årene 2003-2008. Kaja er en allsidig cellist, og virker innenfor mange ulike sjangre. I tillegg til et klassisk virke har hun i en årrekke samarbeidet med etablerte artister i den norske popverdenen som utøver og som arrangør av strykearrangementer til ulike settinger. Hun har samarbeidet med artister som Marit Larsen, Siri Nilsen og Karpe Diem, både som bandmedlem og med sin egen strykekvartett Oslo Strings. Kaja ønsker å forbli en nysgjerrig musiker, som hele tiden søker nye måter å utvikle sin teknikk og musikalitet på.

Kristine Solberg

Kristine Solberg
Foto: Joanna Johansson

Kristine Solberg fullførte våren 2009 sin Mastergrad på Norges Musikkhøgskole med Prof. Truls Mørk. Hun har også studert ved Hochshule für Musik und Theater Hamburg med bla. Prof. Bernahrd Gmelin og Aage Kvalbein. Etter endt utdannelse har hun jobbet som distriktsmusiker på Voss og som cellolærer. Ved siden av å være glødende opptatt av kammermusikk vikarierer hun i flere av landets profesjonelle orkestre.

Tove Margrethe Erikstad

Tove Margrethe Erikstad. Foto: Jana Julian
Foto: Jana Julian

Tove Margrethe Erikstad er frilanscellist bosatt i Oslo. Hun fullførte sin mastergrad ved Norges Musikkhøgskole i 2009 med prof. Truls Mørk. I dag vikarer hun blant annet i flere av landets symfoniorkestre, er medlem i Telemark kammerorkester, deltar i ulike samtids-, kammer- og verdensmusikkensembler og jobber med ulike artister. De siste årene har hun også deltatt på flere teaterforestillinger og musikaler av ulik art. Sesongen 2012/2013 hadde hun et lengre vikariat i Bergen Filharmoniske orkester. Tove er for tiden også deltidsstudent på masterstudiet i musikkvitenskap ved UiO

Rune Larsen

Rune Larsen studerte klassisk akkordeon ved Det kongelige danske musikkonservatorium i København. Som utøver har han gjort turneer for Musikk i Nordland og Kultur i Troms, spilt på festivaler som Festspillene i Nord-Norge og Nordlysfestivalen, vært musiker på Hålogaland teater, solist med Aachen kammerorkester og spilt inn flere CD’er.  Av de mer utradisjonelle konsertene hans kan nevnes prosjektet «Death metal accordion» som ble utvalgt til ByLarm i 2010, og da han spilte trekkspill 24 timer i strekk på Bymisjonen i Tromsø i 2009! I dag underviser han i trekkspill ved Vestvågøy kulturskole, og er dirigent for Lofoten trekkspillorkester og Stamsund sangkor.

Kristine Tjøgersen

kristine tjøgersen
Kristine Tjøgersen

Kristine Tjøgersen har en mastergrad i klarinettspill fra Norges musikkhøgskole, hvor hun studerte med professor Hans Christian Bræin.  Hun har spesialisert seg på samtidsmusikk og nye spilleteknikker på klarinett, og et av hennes interessefelt er sjangeroverskridende uttrykk. Kristine jobber som frilans musiker og er medlem av ensemblene Asamisimasa, ensemble neoN, Polygon, Tøyen Fil og Klafferi and WeDoMagic. Som utøver har hun samarbeidet med internasjonale komponister som Helmut Lachenmann, Alvin Lucier, Carola Bauckholdt and Trond Reinholdtsen. I tillegg har hun bidratt på urfremføringer av verk av blant andre  Therese Birkelund, Jon Øivind Ness, Eivind Buene, Simon Steen-Andersen, Lars Skoglund, Ignas Krunglevicius, Phil Niblock, Martin Schüttler, Øyvind Torvund, Hafdis Bjarnadottir, Gudmundur Steinn-Gunnarsson, Marina Rosenfeldt og Sven Lyder Kahrs. Hun har også opptrådt på en rekke festivaler, deriblant Ultraschall, Berghain (Berlin), Ultimafestivalen (Oslo), Huddersfield Festival (England), Iliosfestival (Harstad), Palais de Tokyo (Paris), Darmstadt (DE), and Warszawa Autumn (Polen).

Mean Steel

Hans Urban & Ola bilde
Hans Urban & Ola

Mean Steel er et tøft band og fremfører tøff musikk av tøffe komponister. Mean Steel består av cellisten og multi-instrumentalisten Hans-Urban Andersson fra MiNensemblet i Narvik og saxofonisten Ola Asdahl Rokkones fra Tromsø. Sammen utforsker de kanskje flere umulige enn mulige klanger, som kan oppstå i samspillet mellom cello og saxofon. Dessuten blir det masse musikk for to barytonsaxofoner, det tøffeste som fins (i følge dem selv).

Mean Steel er en Musikk i Nordland-produksjon som har vært brukt som skolekonsert gjennom Den Kulturelle Skolesekken i Troms fylke og som offentlig konsert.

Komponist: Lars Skoglund

Lars Skoglund - foto av Ruben Fagereng
Komponist: Lars Skoglund

Lars Skoglund (f. 1974) har studert komposisjon ved Rotterdams Conservatorium i Nederland, og musikkvitenskap og filosofi ved NTNU i Trondheim. I 2015-17 tar han mastergrad i komposisjon ved Norges Musikkhøgskole. I 2004 mottok han NOG Jonge Componisten Prijs i Amsterdam for orkesterverket Sentences, og har arbeidet med bl.a. Holland Symfonia, Doelen Ensemble, Radio Kamer Filharmonie og Peter Eötvös i Nederland, og bl.a. Affinis, Ensemble Ernst, Nordnorsk Symfoniorkester og Bodø Sinfonietta i Norge. Musikken hans er framført i Østerrike, Bulgaria, Russland, Island, Sverige, USA og Tyskland. I tillegg til å ha arbeidet frilans var Skoglund komponiststipendiat ved Tromsø Musikkonservatorium 2006-08, hvor han senere har undervist i komposisjon. Han har også arbeidet med musikk for teater- og danseforestillinger, og er medlem av kultbandet Løkbrød.

Egle Konciene

Egle Konciene
Egle Konciene

Egle er utdannet pantomime- og dramaregissør fra Universitetet i Klaipeda i Litauen. Hun flyttet til Norge i 2010 og er for tiden ansatt som dramalærer ved Sortland kulturskole. Hun har jobbet med mye med barn og unge og har blant annet gjort flere prosjekter for Den kulturelle skolesekken.

Eilertsen & Granados Teaterkompani

E&G
Eilertsen & Granados Teaterkompani

Det frie teaterkompaniet Eilertsen & Granados representerer fysisk teater med et sterkt musikalsk uttrykk. Kompaniet ble startet i 2006 av Cristina Granados og Andreas Eilertsen. Eilertsen var en av grunnleggerne av teatermiljøet i Stamsund og har sin utdannelse fra teaterinstituttet i St.Petersburg 1992/93. Granados har jobbet profesjonelt med teater siden 2002 og har utdannelse i Spansk litteratur og kunst-historie. E&G lar seg blant annet inspirere av forfattere som Julio Cortázar, samtidsjazz og kunstinstallasjoner.