Utøvere 2015

Martin Menking

Martin Menking
Martin Menking

Martin Menking: ”Å tilhøre Berliner Philharmoniker er en stor gave og privilegium, noe en burde minne seg selv om hver dag. Det er ikke like lett hele tiden, men erkjennelsen ligger allikevel alltid i bakhodet. Å spille i et orkester hvor man har følelsen av at alle jobber sammen for å sikte mot best mulig resultat er ikke noe man normalt kan ta for gitt. Men i Berliner Philharmoniker kan man, heldigvis, det. Du skaper musikk med likesinnede – det er noe du vet og føler, og det tror jeg publikum merker også. Ikke desto mindre er det morsomt å bli satt pris på som individ i mindre ensembler og kammermusikk, som for eksempel de 12 Cellistene.” Ettersom han kom til verden med store hender, erklærte en grandonkel at gutten må lære å spille cello. Foreldrene tok gladelig imot oppfordringen: det var det instrumentet som manglet for å danne en strykekvartett i familien. Så da han var 9 begynte Martin å spille cello, han ble elev av Heinrich Schiff og David Geringas og vant etter hvert tallrike priser og distinksjoner. Han har spilt på mesterklasser med blant andre Yo-Yo Ma, Boris Pergamenschikow, Janos Starker, Siegfried Palm og Isaac Stern I tillegg til Beaux Arts Trio og Alban Berg Quartet. I 1994 ble han alternerende solocellist i NDR i Hamburg og to år senere fikk han jobb i Berliner Philharmoniker. Martin er involvert i mange forskjellige kammermusikk-konstellasjoner med sine kolleger, mest fremtredende de 12 Cellistene, som han er administrerende leder for.

Tanja Orning

Tanja Orning. Foto: Carsten Aniksdal
Foto: Carsten Aniksdal

Cellist Tanja Orning er en profilert utøver av samtidsmusikk og eksperimentell musikk. Orning er utdannet ved Norges musikkhøgskole, i London med Willian Pleeth og i USA med Janos Starker som Fulbrightstipendiat (Master of Music in Performance ved Indiana University). Hun jobbet som alternerende solocellist i Stavanger Symfoniorkester fra 1994 til 2000 da hun valgte å forlate orkesterlivet for å kunne realisere sine egne prosjekter som utøver, improvisatør om komponist. Ornings nåværende prosjekter: Cellotronics (solo), asimisimasa, BOA og Dr.Ox. med Natasha Barrett, Hun spiller jevnlig med Oslo Sinfonietta og Ensemble Ernst. Tidligere samarbeid: Christian Wallumrød Ensemble, Ensemble Polygon, Plus Minus Ensemble (London), Kyberia, strykekvartetten Ametri, rockebandet Wunderkammer, Sound of Movement med danser Ellen Johannesen og Performancegruppen Mobile Home. En rød tråd i Ornings musikalske verden har vært et tett samarbeid med komponister for å realisere nye verk. Hun har vært med på å bestille og urfremføre ca. 80 kammermusikk- og soloverk og har opptrådt på festivaler som Darmstadt, HCMF, Oslo kammermusikkfestival, Ultima, Ultraschall, Shared Sounds (Berlin), Taktlos (Zürich), Donaueschingen, og Portland Jazzfestival. Orning har doktorgrad innen feltet oppføringspraksis fra Norges musikkhøgskole (2014) og er engasjert som førsteamanuensis og forsker innenfor moderne musikkhistorie, framføringspraksis, verkfortolkning og estetikk på Universitetet i Oslo. Hun underviser også på Barratt-Due/Majorstuen, og i samtidsmusikk på Norges musikkhøgskole.

Christian Wallumrød

Christian Wallumrød. Foto:  Christopher Tribble
Foto: Christopher Tribble

Christian Wallumrød har arbeidet som musiker og komponist siden 1992 og blir ansett som en av Norges mest fremragende og innflytelsesrike musikere i sin generasjon. Siden debutplaten No Birch på ECM Records i 1996 har han utgitt en rekke album med Christian Wallumrød Ensemble på samme plateselskap, alle til gode kritikker. Det siste albumet Outstairs mottok Spellemannsprisen i 2013. Som komponist for og leder av sitt eget ensemble, fokuserer Wallumrød mye energi på improvisasjon i et annet langvarig samarbeid i den fransk-norske gruppen Dans Les Arbres, som også har to utgivelser på ECM Records. Disse to gruppene har utgjort Wallumrøds hovedvirke de siste 10-12 årene, og begge turnerer i stor grad. Et annet, relativt nytt prosjekt er Brutter, et samarbeid med Christians trommeslagerbror Fredrik – et duodykk i menneskelige og maskindrevne pulser. I 2015 slipper Wallumrød dessuten sin første soloalbum, Pianokammer, på det norske plateselskapet Hubro. Han har også langvarige samarbeid med grupper og artister som Sidsel Endresen, Close Erase og Audun Kleive. Wallumrød opptrer regelmessig solo, og har også deltatt i utallige ad hoc-konstellasjoner med artister som Susanne Sundfør, Nils Petter Molvær, Ricardo Villalobos & Max Loderbauer, Karl Seglem, Jan Bang, DJ Strangefruit, Oslo Sinfonietta og Kim Myhr. De siste årene har Wallumrød komponert på bestilling fra flere kammerensembler, som BIT20, Håkon Stene, Barolo og BOA. Ultimafestivalen i Oslo og festivalen AngelicA i Bologna bestilte og fremførte hans orkesterverk ”When celebrities dream of casual sleep (second try)” i 2013. Kongsberg jazzfestival bestilte et verk fra Wallumrød til Trondheim Jazzorkester til festivalens 50 årsjubileum i 2014.

Siri Nilsen

Siri Nilsen. Foto:  Helene Halvorsen Knutsen
Foto: Helene Halvorsen Knutsen

Siri Nilsen (født 1985) er en norsk sanger, musiker og låtskriver. Hennes musikk kan sies å være i folk-, pop- og visesjangeren. Siri Nilsen vokste opp i Oslo og begynte å synge og lage musikk tidlig. I 2008 vant hun Grappas debutantpris. Juryen beskrev henne som «(…) en lovende sanger og låtskriver med et hudløst og personlig uttrykk. Hun skriver og fremfører låter som beveger og hun har mot til å skrive enkle, personlige og nære tekster på norsk.» Prisen besto av en platekontrakt for innspilling av hennes første album. I 2009 ga hun ut sitt debutalbum «Vi som ser i mørket», og i 2011 kom hennes andre album "Alle snakker sant". Hennes tredje album, "Skyggebokser", kom i 2014 og fikk Spellemannsprisen for beste tekstforfatter. Sommeren 2015 turnerer Siri landet rundt med bandet sitt, mens til Lofoten er det bare hun selv og cellist Kaja Fjellberg Pettersen som har billett. På Cellolyd byttes nemlig det tradisjonelle bandet ut med festivalens eget celloband, og det er som vanlig Kaja Fjellberg Pettersen som står for arrangementene.

Liv Opdal

cello-214
Foto: Jana Julian

Liv Opdal er solocellist i Stavanger Symfoniorkester og førsteamanuensis i cello ved Universitetet i Stavanger, Institutt for Musikk og Dans. Hennes interesser spenner fra barokk- til samtidsmusikk. Hun er en aktiv kammermusiker og har flere år vært festivalmusiker ved Stavanger Internasjonale Kammermusikkfestival. Liv Opdal er sammen med Oslofilharmonien og Aage Kvalbein Spellemannprisvinner i klassen for samtidsmusikk for innspillingen av Lasse Thoresens Illuminations, en konsert for to celli og orkester, som også ble fremført under den store samtidsmusikkfestivalen Présences i Paris. Liv Opdal har hatt mange solistoppdrag både innenlands og utenlands, og flere av konsertene er overført på radio. Hun spiller også barokkcello og er medlem av Stavanger Barokk. Ved siden av å undervise i cello og kammermusikk ved UiS gir Liv Opdal jevnlig seminarer ved andre institusjoner og sommerkurs.

Lisa Isabel Holstad

cello-97
Foto: Jana Julian

Lisa Isabel Holstad er opprinnelig fra Sørvågen i Lofoten og er initiativtaker og leder av Cellolyd i Lofoten. Etter utøvende studier ved Norges Musikkhøgskole og Universitetet i Stavanger flyttet hun tilbake til Nord-Norge i 2012, og vikarierer for tiden som distriktsmusiker på Sortland i Vesterålen. Lisa er aktiv som frilans cellist og vikarierer blant annet i Bodø Sinfonietta og Nord-Norsk Symfoniorkester.

Kaja Fjellberg Pettersen

cello-138
Foto: Jana Julian

Kaja Fjellberg Pettersen (født 29.07.1984) fullførste i desember 2014 sin utøvende mastergrad ved musikkonservatoriet i Trondheim. Hun tok sin bachelor utdannelse ved Norges Musikkhøgskole i Oslo i årene 2003-2008. Kaja er en allsidig cellist, og virker innenfor mange ulike sjangre. I tillegg til et klassisk virke har hun i en årrekke samarbeidet med etablerte artister i den norske popverdenen som utøver og som arrangør av strykearrangementer til ulike settinger. Hun har samarbeidet med artister som Marit Larsen, Siri Nilsen og Karpe Diem, både som bandmedlem og med sin egen strykekvartett Oslo Strings. Kaja ønsker å forbli en nysgjerrig musiker, som hele tiden søker nye måter å utvikle sin teknikk og musikalitet på.

Einar Halle

Einar Halle
Foto: Jana Julian

Einar Halle bor i Oslo og jobber som frilanscellist. Han fullførte sin bachelorgrad på Norges Musikkhøgskole i 2008 med professor Aage Kvalbein. Etter et års studier i Berlin med Martin Menking tok han mastergrad og postdgraduat diplom ved Universitetet i Stavanger med Liv Opdal, og ble uteksaminert med toppkarakter. Som frilanser i Oslo er han aktiv i prosjekter i alle slags sjangere og som orkestermusiker rundt om i landet.

Kristine Solberg

Kristine Solberg
Foto: Joanna Johansson

Kristine Solberg fullførte våren 2009 sin Mastergrad på Norges Musikkhøgskole med Prof. Truls Mørk. Hun har også studert ved Hochshule für Musik und Theater Hamburg med bla. Prof. Bernahrd Gmelin og Aage Kvalbein. Etter endt utdannelse har hun jobbet som distriktsmusiker på Voss og som cellolærer. Ved siden av å være glødende opptatt av kammermusikk vikarierer hun i flere av landets profesjonelle orkestre.

Tove Margrethe Erikstad

Tove Margrethe Erikstad. Foto: Jana Julian
Foto: Jana Julian

Tove Margrethe Erikstad er frilanscellist bosatt i Oslo. Hun fullførte sin mastergrad ved Norges Musikkhøgskole i 2009 med prof. Truls Mørk. I dag vikarer hun blant annet i flere av landets symfoniorkestre, er medlem i Telemark kammerorkester, deltar i ulike samtids-, kammer- og verdensmusikkensembler og jobber med ulike artister. De siste årene har hun også deltatt på flere teaterforestillinger og musikaler av ulik art. Sesongen 2012/2013 hadde hun et lengre vikariat i Bergen Filharmoniske orkester. Tove er for tiden også deltidsstudent på masterstudiet i musikkvitenskap ved UiO

Christian Mortensen

Christian Mortensen
Foto: Lars Bryngelsson

Christian Mortensen (f. 1979) har en allsidig bakgrunn i Fredrikstads musikkliv som korpsmusikant, medlem av Fredrikstad Storband og folkemusikkgruppa Luren. I dag er han en av våre mest ettertraktede musikere i det klassiske musikklivet, og har spilt i mange av de viktigste konserthus i Europa , Amerika og Asia som solokontrabassist i Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, Det Norske Kammerorkester eller med Risør Kammermusikkfestival. Christian er fast ansatt som solokontrabassist i Operaorkesteret ved den Norske Opera & Ballett siden 2006.

Egle Koncine

Egle Konciene
Egle Konciene

Egle er utdannet pantomime- og dramaregissør fra Universitetet i Klaipeda i Litauen. Hun flyttet til Norge i 2010 og er for tiden ansatt som dramalærer ved Sortland kulturskole. Hun har jobbet med mye med barn og unge og har blant annet gjort flere prosjekter for Den kulturelle skolesekken.