[:no]Utøvere 2015[:en]Performers 2015[:]

[:no]

Martin Menking

Martin Menking
Martin Menking

Martin Menking: ”Å tilhøre Berliner Philharmoniker er en stor gave og privilegium, noe en burde minne seg selv om hver dag. Det er ikke like lett hele tiden, men erkjennelsen ligger allikevel alltid i bakhodet. Å spille i et orkester hvor man har følelsen av at alle jobber sammen for å sikte mot best mulig resultat er ikke noe man normalt kan ta for gitt. Men i Berliner Philharmoniker kan man, heldigvis, det. Du skaper musikk med likesinnede – det er noe du vet og føler, og det tror jeg publikum merker også. Ikke desto mindre er det morsomt å bli satt pris på som individ i mindre ensembler og kammermusikk, som for eksempel de 12 Cellistene.” Ettersom han kom til verden med store hender, erklærte en grandonkel at gutten må lære å spille cello. Foreldrene tok gladelig imot oppfordringen: det var det instrumentet som manglet for å danne en strykekvartett i familien. Så da han var 9 begynte Martin å spille cello, han ble elev av Heinrich Schiff og David Geringas og vant etter hvert tallrike priser og distinksjoner. Han har spilt på mesterklasser med blant andre Yo-Yo Ma, Boris Pergamenschikow, Janos Starker, Siegfried Palm og Isaac Stern I tillegg til Beaux Arts Trio og Alban Berg Quartet. I 1994 ble han alternerende solocellist i NDR i Hamburg og to år senere fikk han jobb i Berliner Philharmoniker. Martin er involvert i mange forskjellige kammermusikk-konstellasjoner med sine kolleger, mest fremtredende de 12 Cellistene, som han er administrerende leder for.

Tanja Orning

Tanja Orning. Foto: Carsten Aniksdal
Foto: Carsten Aniksdal

Cellist Tanja Orning er en profilert utøver av samtidsmusikk og eksperimentell musikk. Orning er utdannet ved Norges musikkhøgskole, i London med Willian Pleeth og i USA med Janos Starker som Fulbrightstipendiat (Master of Music in Performance ved Indiana University). Hun jobbet som alternerende solocellist i Stavanger Symfoniorkester fra 1994 til 2000 da hun valgte å forlate orkesterlivet for å kunne realisere sine egne prosjekter som utøver, improvisatør om komponist. Ornings nåværende prosjekter: Cellotronics (solo), asimisimasa, BOA og Dr.Ox. med Natasha Barrett, Hun spiller jevnlig med Oslo Sinfonietta og Ensemble Ernst. Tidligere samarbeid: Christian Wallumrød Ensemble, Ensemble Polygon, Plus Minus Ensemble (London), Kyberia, strykekvartetten Ametri, rockebandet Wunderkammer, Sound of Movement med danser Ellen Johannesen og Performancegruppen Mobile Home. En rød tråd i Ornings musikalske verden har vært et tett samarbeid med komponister for å realisere nye verk. Hun har vært med på å bestille og urfremføre ca. 80 kammermusikk- og soloverk og har opptrådt på festivaler som Darmstadt, HCMF, Oslo kammermusikkfestival, Ultima, Ultraschall, Shared Sounds (Berlin), Taktlos (Zürich), Donaueschingen, og Portland Jazzfestival. Orning har doktorgrad innen feltet oppføringspraksis fra Norges musikkhøgskole (2014) og er engasjert som førsteamanuensis og forsker innenfor moderne musikkhistorie, framføringspraksis, verkfortolkning og estetikk på Universitetet i Oslo. Hun underviser også på Barratt-Due/Majorstuen, og i samtidsmusikk på Norges musikkhøgskole.

Christian Wallumrød

Christian Wallumrød. Foto:  Christopher Tribble
Foto: Christopher Tribble

Christian Wallumrød har arbeidet som musiker og komponist siden 1992 og blir ansett som en av Norges mest fremragende og innflytelsesrike musikere i sin generasjon. Siden debutplaten No Birch på ECM Records i 1996 har han utgitt en rekke album med Christian Wallumrød Ensemble på samme plateselskap, alle til gode kritikker. Det siste albumet Outstairs mottok Spellemannsprisen i 2013. Som komponist for og leder av sitt eget ensemble, fokuserer Wallumrød mye energi på improvisasjon i et annet langvarig samarbeid i den fransk-norske gruppen Dans Les Arbres, som også har to utgivelser på ECM Records. Disse to gruppene har utgjort Wallumrøds hovedvirke de siste 10-12 årene, og begge turnerer i stor grad. Et annet, relativt nytt prosjekt er Brutter, et samarbeid med Christians trommeslagerbror Fredrik – et duodykk i menneskelige og maskindrevne pulser. I 2015 slipper Wallumrød dessuten sin første soloalbum, Pianokammer, på det norske plateselskapet Hubro. Han har også langvarige samarbeid med grupper og artister som Sidsel Endresen, Close Erase og Audun Kleive. Wallumrød opptrer regelmessig solo, og har også deltatt i utallige ad hoc-konstellasjoner med artister som Susanne Sundfør, Nils Petter Molvær, Ricardo Villalobos & Max Loderbauer, Karl Seglem, Jan Bang, DJ Strangefruit, Oslo Sinfonietta og Kim Myhr. De siste årene har Wallumrød komponert på bestilling fra flere kammerensembler, som BIT20, Håkon Stene, Barolo og BOA. Ultimafestivalen i Oslo og festivalen AngelicA i Bologna bestilte og fremførte hans orkesterverk ”When celebrities dream of casual sleep (second try)” i 2013. Kongsberg jazzfestival bestilte et verk fra Wallumrød til Trondheim Jazzorkester til festivalens 50 årsjubileum i 2014.

Siri Nilsen

Siri Nilsen. Foto:  Helene Halvorsen Knutsen
Foto: Helene Halvorsen Knutsen

Siri Nilsen (født 1985) er en norsk sanger, musiker og låtskriver. Hennes musikk kan sies å være i folk-, pop- og visesjangeren. Siri Nilsen vokste opp i Oslo og begynte å synge og lage musikk tidlig. I 2008 vant hun Grappas debutantpris. Juryen beskrev henne som «(…) en lovende sanger og låtskriver med et hudløst og personlig uttrykk. Hun skriver og fremfører låter som beveger og hun har mot til å skrive enkle, personlige og nære tekster på norsk.» Prisen besto av en platekontrakt for innspilling av hennes første album. I 2009 ga hun ut sitt debutalbum «Vi som ser i mørket», og i 2011 kom hennes andre album "Alle snakker sant". Hennes tredje album, "Skyggebokser", kom i 2014 og fikk Spellemannsprisen for beste tekstforfatter. Sommeren 2015 turnerer Siri landet rundt med bandet sitt, mens til Lofoten er det bare hun selv og cellist Kaja Fjellberg Pettersen som har billett. På Cellolyd byttes nemlig det tradisjonelle bandet ut med festivalens eget celloband, og det er som vanlig Kaja Fjellberg Pettersen som står for arrangementene.

Liv Opdal

cello-214
Foto: Jana Julian

Liv Opdal er solocellist i Stavanger Symfoniorkester og førsteamanuensis i cello ved Universitetet i Stavanger, Institutt for Musikk og Dans. Hennes interesser spenner fra barokk- til samtidsmusikk. Hun er en aktiv kammermusiker og har flere år vært festivalmusiker ved Stavanger Internasjonale Kammermusikkfestival. Liv Opdal er sammen med Oslofilharmonien og Aage Kvalbein Spellemannprisvinner i klassen for samtidsmusikk for innspillingen av Lasse Thoresens Illuminations, en konsert for to celli og orkester, som også ble fremført under den store samtidsmusikkfestivalen Présences i Paris. Liv Opdal har hatt mange solistoppdrag både innenlands og utenlands, og flere av konsertene er overført på radio. Hun spiller også barokkcello og er medlem av Stavanger Barokk. Ved siden av å undervise i cello og kammermusikk ved UiS gir Liv Opdal jevnlig seminarer ved andre institusjoner og sommerkurs.

Lisa Isabel Holstad

cello-97
Foto: Jana Julian

Lisa Isabel Holstad er opprinnelig fra Sørvågen i Lofoten og er initiativtaker og leder av Cellolyd i Lofoten. Etter utøvende studier ved Norges Musikkhøgskole og Universitetet i Stavanger flyttet hun tilbake til Nord-Norge i 2012, og vikarierer for tiden som distriktsmusiker på Sortland i Vesterålen. Lisa er aktiv som frilans cellist og vikarierer blant annet i Bodø Sinfonietta og Nord-Norsk Symfoniorkester.

Kaja Fjellberg Pettersen

cello-138
Foto: Jana Julian

Kaja Fjellberg Pettersen (født 29.07.1984) fullførste i desember 2014 sin utøvende mastergrad ved musikkonservatoriet i Trondheim. Hun tok sin bachelor utdannelse ved Norges Musikkhøgskole i Oslo i årene 2003-2008. Kaja er en allsidig cellist, og virker innenfor mange ulike sjangre. I tillegg til et klassisk virke har hun i en årrekke samarbeidet med etablerte artister i den norske popverdenen som utøver og som arrangør av strykearrangementer til ulike settinger. Hun har samarbeidet med artister som Marit Larsen, Siri Nilsen og Karpe Diem, både som bandmedlem og med sin egen strykekvartett Oslo Strings. Kaja ønsker å forbli en nysgjerrig musiker, som hele tiden søker nye måter å utvikle sin teknikk og musikalitet på.

Einar Halle

Einar Halle
Foto: Jana Julian

Einar Halle bor i Oslo og jobber som frilanscellist. Han fullførte sin bachelorgrad på Norges Musikkhøgskole i 2008 med professor Aage Kvalbein. Etter et års studier i Berlin med Martin Menking tok han mastergrad og postdgraduat diplom ved Universitetet i Stavanger med Liv Opdal, og ble uteksaminert med toppkarakter. Som frilanser i Oslo er han aktiv i prosjekter i alle slags sjangere og som orkestermusiker rundt om i landet.

Kristine Solberg

Kristine Solberg
Foto: Joanna Johansson

Kristine Solberg fullførte våren 2009 sin Mastergrad på Norges Musikkhøgskole med Prof. Truls Mørk. Hun har også studert ved Hochshule für Musik und Theater Hamburg med bla. Prof. Bernahrd Gmelin og Aage Kvalbein. Etter endt utdannelse har hun jobbet som distriktsmusiker på Voss og som cellolærer. Ved siden av å være glødende opptatt av kammermusikk vikarierer hun i flere av landets profesjonelle orkestre.

Tove Margrethe Erikstad

Tove Margrethe Erikstad. Foto: Jana Julian
Foto: Jana Julian

Tove Margrethe Erikstad er frilanscellist bosatt i Oslo. Hun fullførte sin mastergrad ved Norges Musikkhøgskole i 2009 med prof. Truls Mørk. I dag vikarer hun blant annet i flere av landets symfoniorkestre, er medlem i Telemark kammerorkester, deltar i ulike samtids-, kammer- og verdensmusikkensembler og jobber med ulike artister. De siste årene har hun også deltatt på flere teaterforestillinger og musikaler av ulik art. Sesongen 2012/2013 hadde hun et lengre vikariat i Bergen Filharmoniske orkester. Tove er for tiden også deltidsstudent på masterstudiet i musikkvitenskap ved UiO

Christian Mortensen

Christian Mortensen
Foto: Lars Bryngelsson

Christian Mortensen (f. 1979) har en allsidig bakgrunn i Fredrikstads musikkliv som korpsmusikant, medlem av Fredrikstad Storband og folkemusikkgruppa Luren. I dag er han en av våre mest ettertraktede musikere i det klassiske musikklivet, og har spilt i mange av de viktigste konserthus i Europa , Amerika og Asia som solokontrabassist i Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, Det Norske Kammerorkester eller med Risør Kammermusikkfestival. Christian er fast ansatt som solokontrabassist i Operaorkesteret ved den Norske Opera & Ballett siden 2006.

Egle Koncine

Egle Konciene
Egle Konciene

Egle er utdannet pantomime- og dramaregissør fra Universitetet i Klaipeda i Litauen. Hun flyttet til Norge i 2010 og er for tiden ansatt som dramalærer ved Sortland kulturskole. Hun har jobbet med mye med barn og unge og har blant annet gjort flere prosjekter for Den kulturelle skolesekken.[:en]

Martin Menking

Martin Menking
Martin Menking

»To belong to the Berliner Philharmoniker is a very great gift and privilege, something of which one should remind oneself every day. That’s not always easy, but the realization is still always there. To play in an orchestra in which one has the feeling that everyone is pulling together and aiming for the best possible result is not something you can normally take for granted. But in the Berliner Philharmoniker, fortunately, you can. You’re making music with like-minded people – that’s something you know and can sense, and, I think, the audience can as well. Nevertheless, it’s most fun of all to be appreciated also as an individual in smaller ensembles and chamber activities, for example the ›12 Cellists‹.« Because he came into the world with big hands, declared a great-uncle, the boy must learn the cello. This encouragement was gladly seized upon by his parents: that was the very instrument lacking for a family string quartet. And so Martin Menking began playing the cello at the age of nine, becoming a pupil of Heinrich Schiff and David Geringas and going on to win numerous prizes and distinctions. Master classes brought him into contact with, among others, Yo-Yo Ma, Boris Pergamenschikow, Janos Starker, Siegfried Palm and Isaac Stern as well as the Beaux Arts Trio and Alban Berg Quartet. In 1994 he became assistant principal cellist of the Hamburg Radio (NDR) Symphony Orchestra, and two years later joined the Berliner Philharmoniker. Menking is involved in making chamber music with his colleagues in a number of different formations, most notably the »12 Cellists«, of whom he is managing director.

Tanja Orning

Tanja Orning. Foto: Carsten Aniksdal
Foto: Carsten Aniksdal

Cellist Tanja Orning is a high profile performer of contemporary and experimental music. She has got her education from The Norwegian Academy of Music, in London with William Pleeth and as a Fulbright scholar with Janos Starker she got a Master of Music in Performance at the Indiana University. She worked as a co-principal cellist in Stavanger Symphony Orchestra from 1994 until 2000, when she chose to leave life as a orchestra musician in order to realize her own projects as a performer, improvisation artist and a composer. Tanjas current projects: Cellotronics (solo), asamisimasa, BOA and Dr.Ox with Natasha Barrett. She plays regularly with Oslo Sinfonietta and Ensemble Ernst. Former collaborations: Christian Wallumrød Ensemble, Ensemble Polygon, Plus Minus Ensemble (London), Kyberia, the string quartet Ametri, rock band Wunderkammer, Sound of Movement with dancer Ellen Johannesen and the performance group Mobile Home. Orning has contributed in commissioning and performing approximately 80 new pieces of chamber music and solo works, and has performed in festivals such as Darmstadt, HCMF, Oslo Chambere Music Festival, Ultima, Ultraschall, Shared Sounds (Berlin), Taktlos (Zürich), Donaueschingen, and Portland Jazz Festival. She has a PhD in the field of informed performance from the Norwegian Academy of Music in 2014, and is hired as a teacher and researcher in modern musical history, authentic performance, interpretation and esthetics at the University of Oslo. She also teaches at Barrat-Due/Majorstuen, and contemporary music at the Norwegian Academy of Music.

Christian Wallumrød

Christian Wallumrød. Foto:  Christopher Tribble
Foto: Christopher Tribble
Christian Wallumrød has worked as a musician and composer since 1992, and he is considered one of the most prominent and influential musicians of his generation in Norway.
Following his debut on ECM Records (“No Birch”, issued in 1996), he has released a string of albums with Christian Wallumrød Ensemble (CWE) on the same label, all to considerable critical acclaim. The latest record ’Outstairs’ was rewarded with the Norwegian Grammy (Spellemannsprisen 2013). While being the composer and leader of his own ensemble, Wallumrød also focusses strongly on improvisation with another longstanding collaboration, the French/Norwegian group Dans Les Arbres(DLA), also with two releases on ECM. CWE and DLA has been his main body of work over the last 10-12 years, and both groups are touring extensively. A quite recent project is Brutter, Christian’s collaboration with drummer brother Fredrik, a duo dive into human and machine driven pulses. Early 2015 is release time for his first solo album named Pianokammer (on the Norwegian label Hubro). Wallumrød has had long term collaborations with groups and artists such as Sidsel Endresen, Close Erase, Audun Kleive. He regularly gives solo performances and he has participated in a variety of ad hoc constellations with artists such as Susanne Sundfør, Nils Petter Molvær, Ricardo Villalobos & Max Loderbauer, Karl Seglem, Jan Bang, DJ Strangefruit, Oslo Sinfonietta, Kim Myhr. Over the last few years Wallumrød has been commissioned to write for smaller chamber groups (such as BIT20, Håkon Stene, Barolo, BOA). The Ultima Festival (Oslo) and the AngelicA Festival in Bologna commissioned and put on his orchestra piece ‘When celebrities dream of casual sleep (second try)’ in 2013. For their 50th anniversary festival in 2014 Kongsberg Jazzfestival commissioned a piece from Wallumrød with Trondheim Jazz Orchestra

Siri Nilsen

Siri Nilsen. Foto:  Helene Halvorsen Knutsen
Foto: Helene Halvorsen Knutsen

Siri Nilsen is a Norwegian singer, musician and songwriter. Her music fits in somewhere in between the categories folk, pop and singer/songwriter. She grew up in Oslo and started early singing and writing music. In 2008 she won the Grappa Debutant Award. The jury described her as "(...) a promising singer and songwriter with a skinless and personal expression. She writes and performs songs that move us and she has got the courage to write personal and intimate lyrics in Norwegian." The award was a signing to record her first album. In 2009 she released her debut album "Vi som ser i mørket" and in 2011 the second, "Alle snakker sant" was released. Her third album, "Skyggebokser" came in 2014 and earned her a Norwegian Grammy. In the summer of 2015 she is touring Norway with her band, but among them it is only herself and cellist Kaja Fjellberg Pettersen that has got a ticket to Lofoten. At Cellolyd, the rest of the band is replaced with cellos, all arrangements made by Kaja.

Liv Opdal

cello-214
Foto: Jana Julian

Liv Opdal is the principal cellist of Stavanger Symphony Orchestra and teaches at the University of Stavanger. Her interests as a musician ranges from baroque to contemporary music. She is an active chamber musician and has several times been a festival musician at the Stavanger International Chamber Music Festival. Liv won a Norwegian Grammy in the category for contemporary music together with Aage Kvalbein and the Oslo Philharmonic Orchestra for their recording of Illuminations by Lasse Thoresen, a concert for two celli and orchestra, which they also performed at the great contemporary music festival Présences in Paris. Liv Opdal has had many engagements as a soloist in Norway and abroad. She also plays baroque cello and is a member of Stavanger Barokk. Besides teaching cello and chamber music at UiS she is regularly giving master classes at other institutions and courses.

Lisa Isabel Holstad

cello-97
Foto: Jana Julian

Lisa Isabel Holstad origins from Sørvågen in Lofoten and is the founder and director of Cellolyd i Lofoten. After studies at the Norwegian Academy of Music and the University of Stavanger she moved back to the north of Norway in 2012, and is currently in a temporary position as a district musician in Sortland in Vesterålen. Lisa is an active freelance cellist, substituting in a.o. Bodø Sinfonietta and the Arctic Philharmonic.

Kaja Fjellberg Pettersen

cello-138
Foto: Jana Julian

Kaja Fjellberg Pettersen completed in december 2014 her masters degree at the University of Trondheim. She previously had a bachelor degree from The Norwegian Academy of Music from 2008. Kaja is a versatile cellist working in a lot of different genres. In addition to her classical work, she has for years collaborated with established artists in the Norwegian pop scene as a performer and arranger for strings in different settings. She has worked with artists such as Marit Larsen, Siri Nilsen and Karpe Diem both as a band member and with her own string quartet, Oslo Strings. Kaja wishes to remain a curious musician, constantly seeking new ways of improving her technique an musical sense.

Einar Halle

Cello-457
Foto: Jana Julian

Einar Halle graduated from the Norwegian Academy of Music in 2008 with a bachelor degree in musical performance. After a year of private studies in Berlin with Martin Menking he immatriculated at the University of Stavanger, where he graduated with a masters degree in 2012 and a postgraduate diploma in 2013. As an active freelance chamber and orchestra musician he has been working in most of the Norwegian orchestras.

Kristine Solberg

Kristine Solberg
Foto: Joanna Johansson

Kristine Solberg completed in spring 2009 her masters degree at The Norwegian Academy of music with professor Truls Mørk. She had previously studied with professor Aage Kvalbein, and also with professor Bernhard Gmelin at the Hochshule für Musik und Theater Hamburg. After her studies she has worked as a musician in Voss and as a cello teacher. In addition to being a passionate chamber musician she works as a substitute in several of the Norwegian orchestras.

Tove Margrethe Erikstad

Tove Margrethe Erikstad. Foto: Jana Julian
Foto: Jana Julian

Tove Margrethe Erikstad is a freelance cellist living in Oslo. She completed her masters degree at The Norwegian Academy of Music with professor Truls Mørk in 2009. She currently works as a substitute musician in several of the Norwegian orchestras, she is a member of Telemark Chamber Orchestra and participates in multiple contemporary ensembles and other chamber music projects, and works with different artists. She has had a longer engagement in Bergen Philharmonic Orchestra.

Egle Konciene

Egle Konciene
Egle Konciene

Egle Konciene is educated as a mime- and drama director from the University of Klaipeda in Lithuania. She moved to Norway in 2010 and is currently employed as a drama teacher at Sortland Kulturskole. She has a lot of experience working with children and has done several projects for Den Kulturelle Skolesekken.

Christian Mortensen

Christian Mortensen
Foto: Lars Bryngelsson

Christian Mortensen has a diverse background from the musical scene in Fredrikstad as a member of Fredrikstad big band and the folk music group Luren. Today he is one of our most sought-after musicians in the classical scene, and has played in many of the great concert halls in Europe, America and Asia as principal double bass player in Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, the Norwegian Chamber Orchestra or with Risør Chamber Music Festival. Christian has been employed as principal double bass player in the Norwegian Opera and Ballet since 2006.[:]