Utøvere 2020

Jakob Koranyi

Foto: Anna-Lena Ahlström

Den svenske cellisten Jakob Koranyi har etablert seg som en av Europas mest interessante, unge solister. Hans virtuositet, delikate klangbehandling og innovative programmering har bragt ham til konsertscener i Wien, Köln, Hamburg, Paris, Brüssel, Barcelona, Stockholm og Luxembourg, for å nevne noen. 

Som solist forvalter han både det tradisjonelle og det nye repertoaret. Han er høyt skattet som kammermusiker og har samarbeidet med internasjonale stjerner som Elisabeth Leonskaja, Liza Ferschtman, Yura Lee, Simon Crawford-Phillips og Juho Pohjonen og delt konserter med Vilde Frang, Yuri Bashmet, Kim Kashkashian, Leonidas Kavakos, Misha Maisky, Martin Fröst, Lawrence Power og Julian Rachlin. Koranyi opptrer regelmessig på forskjellige festivaler som Cleveland Chamber festival, Delf Chamber Music Festival, Verbier Festival, Schloss Elmau og Amsterdam Cello Biennale. 

Jakob Koranyi underviser ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.


Tuva Syvertsen

Foto: Knut Utler

Tuva Syvertsen er først og fremst kjent som vokalist, hardingfelespiller og låtskriver i bandet Valkyrien. De seneste årene har hun nådd ut til et bredt publikum, bl.a. gjennom TV- programmer som Stjernekamp og Hver gang vi møtes, som teatermusiker og som en av landets kuleste undergrunnsrappere.

Tuva tar vare på den norske folkemusikken på en mesterlig måte. Hun blander den inn i sin egen musikk, samtidig som hun inkluderer gamle tradisjonelle låter i ny drakt på sine konserter. Hun er en av de viktigste stemmene vi har i Norge i dag, og både sangen og felespillet går rett inn i hjertet.

Tuva fikk en slags Cellolyd-ilddåp da hun ble med oss til festivalen Rio International Cello Encounter i august 2019. Der spilte vi hennes nydelige låter i hver krik og krok i den fargerike byen. Det var ingen tvil om at Tuvas fantastiske formidling fanget publikum, selv om ingen av dem forsto noe særlig av den norske teksten. Nå gleder vi oss til presentere dette prosjektet for publikum her hjemme!


Oda Dyrnes

Foto: Jana Julian Photography

Oda Dyrnes er cellist og komponist, bosatt i København. Hun kommer fra Sortland, byen som er kjent for sitt rike kulturliv og fokus på samtidskunst. Omgitt av Vesterålens spektakulære natur, og med cellolyd og -støy som leketøy, vokste Oda opp til et kreativt musikerskap. Gjennom sine studier har hun fortsatt med å spesialisere seg innenfor samtidsmusikk og improvisasjon.

Inspirert av naturens skjønnhet, øyeblikkets magi og utvidede spilleteknikker, kombinerer Oda både klassisk musikk og improvisasjon for å skape lydlandskaper basert på celloens store spekter av klanglige muligheter.

Oda har studert utøvende cello ved Norges Musikkhøgskole og Det Jyske Musikkonservatorium. Som komponist har hun mottatt arbeidsstipend fra Dansk komponistforening og DJBFA/Danske komponister og sangskrivere. Som utøver spiller hun i mange ulike ensembler innenfor jazz og impro, blant annet Keno Harrienhauser quartet (kåret til Årets jazzdebut 2019 av Deutchlandfunk Kultur), Roberto Bordiga- HOLM, Kyaness og Himla. Oda har tidligere vært utøver på Cellolyd i 2013 og 2014.


Ensemble Blå

Foto: Øystein Lunde Ingvaldsen

Distriktsmusikerne på Sortland utgjør til sammen klavertrioen Ensemble Blå. Trioen består av fiolinist Maria Eikefet, cellist Lisa Isabel Holstad og pianist Sindre Myrbostad. Distriktsmusikerne driver Sortland Kammermusikkserie og turnerer jevnlig i distriktet med egne produksjoner. Gjennom en årrekke har trioen også reist rundt i hele Nordland Fylke med skoleforestillinger for Den Kulturelle Skolesekken. Ensemble Blå gjester jevnlig festivaler som Vinterfestuka i Narvik, Hamsundagene, Cellolyd og Sortland Jazzfestival, og i 2018 ga de ut plate med viser basert på Einar Skjæraasens diktning sammen med vokalist Henrik Dagfinrud.