Program 2016

Her finner du årets program!

30. juli Teater: Imagine a spot, cello edition- Stamsund
31. juli  Teater: Imagine a spot, cello edition- Reine
4. aug Offisiell åpning på Reine sykehjem
4. aug Poplyd: Ingrid Olava med celloband
5. aug Jubileumskonsert: Havet!
5. aug Nye lyder
6. aug Den klassiske: Sandvik og Bjelland
6. aug Cellopub
7. aug Familieforestilling- Pantomime og cellolyd

Program

Teater: Imagine a spot, Cello Edition

Eilertsen & Granados teaterkompani, Stamsund

Reine idrettshus

Bill: 250,-/175,-/65,-

«Imagine a Spot, Cello Edition» er et samarbeidsprosjekt mellom Cellolyd og Eilertsen & Granados Sommerprogram. Fire cellister skal fusjonere med forestillingen «Imagine a Spot» av Eilertsen & Granados Teaterkompani. Vi inviterer publikum inn i et rom hvor ingenting er konkret, ingen historie er fortalt, ingen problemer er løst eller presentert. Et musikalsk og teatralsk univers fylt av løsrevne fragmenter hvor skuespilleren sammen med fire cellister søker det vektløse i nuet, fortiden og fremtiden uten historiske, kulturelle eller språklige holdepunkt.  Fra det surrealistiske til det konkrete, fra det asymmetriske til det perfekte, men alltid med rom for refleksjon. «Imagine a Spot, Cello Edition»» er resultatet av en spontan kunstnerisk, musikalsk og teatralsk improvisasjon.

Skuespiller/musiker: Andreas Eilertsen

Regi: Cristina Granados

Cello: Lisa Isabel Holstad, Tove Margrethe Pettersen, Kristine Solberg og Kaja Fjellberg Pettersen.

Offisiell åpning: Cellolyd på Reine 

Reine sykehjem
Åpen for alle, men begrenset antall plasser.

Gratis

Vi inviterer publikum inn i Albertstua på Reine sykehjem til en musikalsk mimrestund. Åpningen av fjorårets Cellolyd foregikk rundt omkring i Reine sentrum der vi møtte folk på kaffebaren, i sportsbua og på galleriet. I år kommer vi til dem som ikke har så lett for å bevege på seg, men som sikkert også setter pris på celloens varme klang. Til åpningskonserten har vi samlet et knippe av kjente norske melodier og slagere fra 60-tallet som for anledningen er arrangert for cello-ensemble. Vi håper at tonene fra gamle dager kan bringe liv og glede inn i hverdagen på sykehjemmet, og hvis det er noen som får lyst til å ta seg en svingom, er det absolutt lov!

Medvirkende: Alle festivalens cellister
[/well][well]

Poplyd: Ingrid Olava med celloband

 Reine kirke
Bill: kr 300,-/225,-/65,- 

Til årets poplyd-konsert er vi veldig stolte over å kunne presentere en låtskriver som har en unik og personlig stemme i den norske popverdenen. Musikken hennes har trøkk og rytmisk driv, men den har også en sårhet og en nakenhet i nydelige, nære ballader. Hun har en scenepersonlighet som er sterk og kompromissløs, noe musikken også kan beskrives som. Tilstedeværelsen hennes er ekte og usminket, og gjennom åpenhet og humor fengsler hun publikummet sitt.

At Ingrid Olava er glad i lyden av strykere kan man høre allerede på debutplata «Juliet’s wishes fra 2008, og ikke minst i Spellemannspris-vinnende «The guest» fra 2010. Med låter som kler strykere så godt er denne rå dama den perfekte Cellolyd-artist, ikke minst siden det står et tipp-topp Steinway flygel i kirka på Reine! Kaja Fjellberg Pettersen står som vanlig for celloband-arrangementene, og publikum kan forvente seg både gamle hits og helt nye låter som utnytter celloens uttrykksmessige spennvidde; fra det stille og vare til det rocka og rytmiske. Med Olavas vokal på toppen kommer dette til å bli en nydelig Cellolyd-opplevelse i Reine kirke!

Medvirkende: Ingrid Olava, Kaja Fjellberg Pettersen, Kristine Solberg, Liv Opdal, Tove Margrethe Erikstad, Synnøve Volden og Lisa Isabel Holstad.

Jubileumskonsert: Havet!

 Sted: Trandamperiet i Nusfjord 
Bill: 300,-/225,-/65,-

Vi feirer Cellolyds 5 års-jubileum med en hyllest til havet, midt i et av Lofotens best bevarte fiskevær! I anledning jubileet er vi så heldige å ha med oss mezzosopran Tone Kummervold (Den Norske Opera og ballett) og to av Norges fremste cellister, nemlig Audun Sandvik (Kringkastingsorkesteret) og Øyvind Gimse (Trondheimsolistene).
Musikk for celloensemble har stått sentralt i festivalen siden første utgave i 2012, og vi gleder oss til å markere jubileet med enda en storslått ensemblekonsert! Havet har alltid vært grunnlaget for livet i Lofoten, og nærheten til det har i stor grad formet menneskene og kulturen her. Havet er en utømmelig inspirasjonskilde for komponister og andre kunstnere, og vi har i denne konserten funnet fram noen musikalske skatter som alle er relatert til hav eller vann. Konsertens hovedverk er Edward Elgar’s symfoniske sanger «Sea Pictures» hvor mezzosopran Tone Kummervold er solist. Det blir også utdrag fra Händel’s «Water music» og Franz Schuberts vakre korverk «Gesang der geister über den Wassern» i helt nye arrangementer for 8 celli.

Medvirkende: Tone Kummervold, Audun Sandvik, Øyvind Gimse, Liv Opdal, Synnøve Volden, Kristine Solberg, Kaja Fjellberg Pettersen, Tove Margrethe Erikstad, Lisa Isabel Holstad.

Nye lyder: Pubkonsert

 Loftet, Reine rorbuer
Bill: 200,- 

Også i år er vi så heldige å få skrevet helt ny musikk spesielt til festivalen. Årets urfremføring er et stykke av Hamarøy-væring Lars Skoglund, som noen kanskje kjenner igjen fra kultbandet Løkbrød. Stykket er bestilt av akkordeonist Rune Larsen som til daglig holder til i Stamsund (en kortreist solist, med andre ord!). Skoglund skriver følgende om stykket:

Med utgangspunkt i tv-sjangeren såpeopera har jeg skrevet et stykke basert på en lang og kaotisk historie om slektsbindinger og intrigemakeri som vi finner i ’klassiske’ serier som Dynastiet, Dallas og Falcon Crest. I mange år har jeg samarbeidet med akkordeonist Rune Larsen, som har formidlet viktige ressurser trekkspillet kan bringe fram, og han opptrer som forteller, støttet av sitt arsenal av lydeffekter og sin virtuose musikalitet. I tillegg til cellokvartett medvirker Kristine Tjøgersen på kontrabassklarinett, som et supplement og kontrapunkt til fortellerstemmen. Stykket har høy informasjonstetthet og beskriver et møte mellom samtidsmusikk og populærkultur som ingen av partene kommer uskadd ifra

I tillegg er vi så heldige å ha med oss den tøffe duoen Mean Steel, som består av Ola Rokoness på saxofon og Hans-Urban Andersson (MiN-ensemblet) på cello og saxofon. Duoen har med seg ny musikk av flere nordnorske komponister, og det aller nyeste er en urfremføring av Erik Halvorsen. Publikum får også oppleve et nytt og tøft verk av Erik Stifjell, som hadde sin urfremføring på Ilios-festivalen og som er støttet av Norsk kulturråd. I tillegg blir det fremføring av verket «Scener fra nabolaget» (2015) av Lars Skoglund, og «17 17.5 18 i Steal» (2015) av Torbjørn Ingvaldsen og «Mean Steel» (2015) av Ola Asdahl Rokkones.

Det er med andre ord duket for en pub-kveld utenom det vanlige!

Medvirkende: Rune Larsen, Kristine Tjøgersen, Kaja Fjellberg Pettersen, Kristine Solberg, Tove M. Erikstad, Lisa Isabel Holstad, Hans Urban Andersson og Ola Rokkones.

Den klassiske: Sandvik og Bjelland 

 Reine kirke
Bill: 250,-/175,-/65,- 

Sergej Rachmaninov (1873-1943): Sonate for cello og piano i g-moll, Op. 19

Dmitri Shostakovich (1906-1975): Sonate for cello og piano, Op. 40

Superduoen Sandvik/Bjelland har nettopp gjort en innspilling av konsertens verk som kommer ut til høsten på selskapet Lawo Classics. Vi er utrolig glade for å høre dem fremføre Rachmaninoff og Sjostakovitsj cellosonater live under årets Cellolyd!

Selv om sonatene er fra forskjellige stilepoker har de mer til felles enn at de springer ut av russisk kulturtradisjon, de er begge komponert i emosjonelt intense perioder av komponistenes liv. Rachmaninoff hadde etter en lang periode med depresjon fått hjelp av Dr. Nikolai Dahl og gått inn i en produktiv periode som varte i to år. Sonaten for cello og klaver ble komponert i 1901 og er et strålende eksempel på senromantikkens overdådighet.

Sjostakovitsj forelsket seg hodestups i en yngre kvinne sommeren 1934, noe som førte til en kort seperasjon fra hans hustru. Sonaten ble urfremført i desember samme år og unngikk så vidt den strenge sovjetiske sensuren som rammet komponisten i årene som fulgte.

Medvirkende: Audun Sandvik og Sveinung Bjelland

Cellopub

 Maren Anna restaurant, Sørvågen
Bill: 250,- 

Festivalens mest populære konsert! Hør høydepunkter fra årets festival, tidligere festivaler, nye hits og ønskelåter fra publikum. Festivalensemblet spiller alt fra klassisk til rock og danseband, så her er det bare å slippe løs fantasien. Bordreservasjon gjøres direkte til Maren Anna, tlf 760 92 050

Medvirkende: Alle festivalens cellister + gjester

Familieforestilling- Pantomime og cellolyd

U/L Lysbøen, Ramberg
Bill: 150,- 

Å vente på bussen kan være kjedelig. Men hva skjer hvis man lar fantasien få fritt spillerom, og begynner å oppdage magiske ting rundt seg? Bli med inn i forskjellige hemmelige rom og oppdag de rare, morsomme og skumle cellolydene og melodiene som finnes der! Forestillingen som varer i 30 minutter og spilles av en enkelt cellist og en pantomimekunstner. Passer for barn og voksne i alle aldre.

Medvirkende: Egle Konciene og Lisa Isabel Holstad

Theatre: Imagine a spot- cello edition

Saturday July 30, 19:00 at Eilertsen & Grandos theater in Stamsund

Sunday July 31, 19:00 at Reine Idrettshus

Tickets: 250,-/175,-/65,-

Andreas Eilertsen: actor, guitar, violin

Lisa Isabel Holstad, Kaja Fjellberg Pettersen, Tove Margrethe Erikstad and Kristine Solberg: cello

Cristina Granados: director

Official opening

Thursday August 4, 12:00 at Reine Nursing home

Cello ensemble concert

Free entrance

Ingrid Olava

Thursday August 4, 19:30 at Reine church

Norwegian pop artist with cello band

Tickets: 300,-/225,-/65,-

5 years anniversary concert- Tribute to the sea

Friday August 5, 19:30 at Trandamperiet Nusfjord

Mezzosoprano Tone Kummervold & 8 cellists

Music of Elgar, Schubert, Händel & Palmar Johansen

Tickets: 300,-/225,-/65,-

Contemporary Friday

Friday August 5, 22:00 at Loftet, Reine rorbuer

World premieres of Norwegian contemporary composers.

Starring the saxophone/cello duo Mean Steel and composer Lars Skoglund with a new piece for narrator (in Norwegian unfortunately), accordion, cello quartet and bass clarinet.

Tickets: 200,-

Chamber music concert

Saturday August 6, 15:00 at Reine church

Cello sonatas of Rachmaninoff and Shostakovich with Audun Sandvik (cello) and Sveinung Bjelland (piano)

Tickets: 250,-/175,-/65,-

Cellopub

Saturday August 6, 22:00 at Maren Anna Restaurant, Sørvågen

classical/tango/pop/rock with cello band

Tickets: 250,-

Pantomime and cello

Sunday August 7, 15:00 at U/L Lysbøen, Ramberg

Family show

Tickets: 150,-